• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baš te briga za zagrevanje? A piješ li pivo?

Autor mondo.rs

Globalno zagrevanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici. Cena piva mogla bi biti... pa, paprena.

 Baš te briga za zagrevanje? A piješ li pivo? Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih talasa, i suša mogli bi da"... bla, bla bla...

Ako tako doživljavate izveštaje o globalnom zagrevanju i opasnost koje ono donosi, mogli bi da porazmislite. Pogotovo ako te ljubitelj piva.

Jer, globalno zagrebvanje će u skorijoj budućnosti naneti veliku štetu proizvodnji ječma, ključnog sastojka piva. Međunarodni tim istraživača je ocenio da bi gubici mogli da iznose i do 17 odsto prinosa.

To bi značilo da će se prosečne cene piva udvostručiti, navodi se u studiji objavljenoj u današnjem izdanju časopisa Nejčr plents (Nature Plants). U zemljama gde je pivo već skupo, kao što je na primer Irska, cene bi mogle biti i utrostručene.

Negde u stoku, negde u "six-pack"

Ječam se širom sveta koristi za najrazličitije stvari, najviše za ishranu stoke. Manje od 20 odsto svetskog ječma završi u pivu. Ali u SAD, Brazilu i Kini najmanje dve trećine te žitarice završi u "siks-pek"-ovima (six-pack, pakovanju od 6 flaša ili limenki), flašama, buradima i limenkama.

Nalazi su objavljeni nedelju dana nakon što su u izveštaju UN opisane posledice opasnog nivoa klimatskih promena, uključujući sve veće nestašice hrane i vode, toplotne talase, povećanje nivoa mora i bolesti.

Jedan od autora istraživanja, Stiv Dejvis, rekao je da je istraživanje o pivu urađeno delom da bi se na jasan način poslala poruka da klimatske promene štetno utiču na najrazličitije aspekte svakodnevnog života.

Nekoliko naučnika koji nisu učestvovali u istraživanju je navelo da je to dobar i efikasniji način da se izlože opasnosti globalnog zagrevanja.

Američki agrikulturni ekolog Dejvid Lobel navodi da nauka odavno zna da je ječam "među usevima najosetljivijim na toplotu" ali da istraživanje to povezuje s nečim do čega je ljudima zapravo stalo, cenom piva, i da je zbog toga vredno.

Stiv Dejvis je i sam ljubitelj IPA piva i jedan je od onih kojima je stalo.

"Ovo istraživanje je stvoreno iz ljubavi i straha", rekao je on.

Dejvis i njegove kolege su posmatrale samo efekte kombinovanih toplotnih talasa i suše, a ne i opšte otopljavanje.

Ako emisije gasova staklene bašte iz trošenja uglja, nafte i gasa nastave s trenutnim nivoom rasta, verovatnoća da vremenske prilike naneti štetu proizvodnji ječma, porašće od jednom u deceniji do 2050. do jednom u dve godine do kraja ovog veka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE