Banjalučani, bicikle na gotovs!

Biciklisti u Banjaluci su na mukama. Od nepovezanih i loših staza, pa do problema u saobraćaju. "Banjalučka kritična masa" obećava da će dati sve od sebe u cilju promocije biciklizma i zdravog načina života.

4
A- A A+
biciklisti, bicikl Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Poznato je da Banjaluka ima biciklističke staze koje nisu spojene u jednu cjelinu. Kako bi unaprijedili infrastrukturu za dvotočkaše i položaj biciklista, svakog posljednjeg petka u mjesecu okupljaće se "Banjalučka kritična masa".

U razgovoru za naš portal Mladen Milaković, jedan od organizatora ove građanske inicijative, potvrdio je da će se prvo okupljanje biciklista i vožnja dvotočkašima održati 27. oktorba u 18 časova.

"Krenućemo sa sa parkinga kod kafića "Vimbldon", koji se nalazi između parka "Mladen Stojanović" i zgrade RTRS-a. Osim promovisanja bicikla kao prevoznog sredstva ovim vožnjama želimo da pozitivno utičemo na promjenu društvene svijesti, kulture življenja i ponašanja u našem gradu kada je u pitanju korištenje bicikla i poštivanja biciklista kao ravnopravih učesnika u saobraćaju", rekao nam je Milaković.

Glavni cilj "Banjalučke kritične mase" jeste da pojedinci, ljubitelji i korisnici bicikala utiču na unaprijeđenje biciklističkih staza u gradu.

"Tražićemo biciklističke staze, više trotoara i rampe za osobe sa invaliditetom. S obzirom da je biciklista u gradu sve više, a adekvatna infrastruktura skoro pa ne postoji, okupljanja i vožnje biće posvećene određenim temama i problematici biciklista u Banjaluci", kaže Milaković.

Govoreći o unaprijeđenju infrastrukture i bezbjednosti biciklista, Milaković se osvrnuo na iskustva Danske i Holanije, koji su po njegovim riječima "svjetski reperi" za biciklistički saobraćaj.

"Ono što je utvrđeno jeste da infrastruktura povećava broj biciklista i smanjuje broj povreda. Takođe, utvrđeno je da kaciga ne smanjuje broj povreda. Iako Banjaluka ima studiju biciklističkog saobraćaja još iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, iz nje je malo šta realizovano. Postoji blizu deset kilometara staza, ali one nisu spojene. Takođe problem stvaraju i nesavjesni vozači koji se parkiraju na trotoare ili staze kao npr. u Lazarevu/Budžaku", rekao nam je Milaković ističući da su sa novom gradskom upravom "mnoge magistrale otvorene", dok konkretne realizacije trebaju tek da se vide.

Jedan biciklista kog smo sreli u centru Banjaluke kaže da vozači najčešće imaju razumijevanja za bicikliste.

"Problem je što su biciklisti učesnici u saobraćaju koji voze i trebalo bi da voze po saobraćajnici kuda idu i ostala vozila, ali pošto se mahom boje automobila, onda se često kreću trotoarima, što je pogrešno. Tako će biti dok god ne bude više biciklističkih staza", rekao nam je on.

U cilju promocije biciklizma i zdravog načina života Banjaluka bi iduće godine trebalo da dobije sistem javnih bicikala "Nextbike", takozvani "Bajk šering" (Bike sharing). Planirano je da u prvoj grad dobije četiri lokacije sa ukupno 30 bicikala, koje će biti opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za izajmljivanje i parkiranje bicikala.

biciklisti, bicikl Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ovi sistemi o kojima smo pisali već postoje u Sarajevu i Tuzli, a u firmi "Nextbike" zadovoljno trljaju ruke i tvrde da je biciklista sve više.

"Tokom ljeta u Sarajevu smo znali imati preko 300 najmova dnevno što je jako veliki broj na 60 bicikala koliko je raspoloživo u gradu. Od početka juna prošle godine do sada je ostvareno oko 50 hiljada iznajmljivanja dvotočkaša i pređeno je 95 hiljada kilometara. Tuzla je u još u zamahu, ljudi se registruju i polako skupljamo korisnike", rekao nam je Ahmed Ćerimović, direktor "Nextbike" za BiH.

On tvrdi da "Nextbike" ima 2.600 aktivnih korisnika, koji svakodnevno koriste bickle kao prevozno sredstvo, dok ih je u sistemu registrovano oko 6.500. Očekuje da će i Banjaluka ostvariti dobre statistike.

"S obzirom na biciklističku tradiciju i konfiguraciju terena koju ima, Banjaluka kao urbana sredina je pogodna za razvoj biciklizma, a mi želimo biti jedan od generatora izgradnje infrastrukture i podsticati gradske vlasti da se to ubrza. Gotovo smo sigurni da će ova priča jako dobro proći i kod vas", kaže Ćerimović.

Iako se na našim prostorima dešavaju česte krađe bicikala, Ćerimović je rekao su u firmi "Nextbike" pozitivno iznenađeni kada se radi o vandalizmu.

"Bili smo skeptični na samom početku, mnogi su predviđali da će to biti najveći problem ali je realnost pokazala sasvim drugu sliku. Postoje sitna oštećenja, ali to se dešava u drugim i većim evropskih gradovima gdje postoji šering sistem", zaključio je Ćerimović.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Twitteru i Instagramu!

Ostale vijesti