Hoćete li zaustaviti auto zbog skupog goriva?

Zbog učestalih poskupljenja goriva građani BiH se pozivaju da u nedjelju u što većem broju na sat vremena zaustave svoje automobile na ulicama. Da li ćete i vi ugasiti vašeg limenog ljubimca?

6
A- A A+
NIS, pumpa, gorivo Foto: Mondo/Goran Sivački

Na društvenim mrežama pokrenuta je akcija "Stop poskupljenju goriva" u kojoj se vozači pozivaju da svaki dan, počevši od 10. juna, u 17 časova na sat vremena zaustave svoje automobile.

Pokretač ove inicijative je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

"Pokušaćemo mirnim putem da poručimo nadležnim u BiH i RS da utiču na smanjenje cijena goriva koje je najskuplje u proteklih nekoliko godina. Akciju će podržati građani koji nisu zadovoljni cijenama, a sudeći po aktivnostima na društvenim mrežama ima ih mnogo", rekao nam je Grbić i istakao da cilj akcije nije rušenje vlasti.

Prema njegovim riječima, nadležne institucije su se oglušile na zahtjev prevoznika za zajednički sastanak nakon što je usvojen zakon o dodatnim akcizama na gorivo.

"Svjesni smo da ne možemo uticati na svjetske cijene nafte, ali možemo na putarine jer imamo najeveće obaveze prilikom registracije teretnih i putničkih vozila. Strani prevoznici koji ulaze u BiH ne plaćaju nikakvu putarinu korištenjem autoputeva što nije slučaj naših prevoznika u EU. Moramo platiti bukvalno svaku stopu koju smo prešli. Nadamo se da će se probuditi svijest u institucijama i da će omogućiti neka olakšanja za vozače. Ako država uzima 1,10 KM od jedne litre goriva red je da i oni prihvate jedan dio tereta za dobrobit privrednika i građana BiH", istakao je Grbić za Mondo portal.

Gorivo u Austriji jeftinije nego u BiH

Nenad Luburić, vlasnik preduzeća "Ideal kompani", tvrdi da i ako se građani odluče na masovno zaustavljanje svojih automobila u znak protesta to se neće bitnije odraziti na poslovanje benzinskih pumpi.

"Oni imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo. U svakom slučaju automobili će se i dalje voziti, a gorivo točiti", kratko nam je rekao Luburić.


U Udruženju potrošača "Oaza" kažu da učestala poskupljenja goriva nisu u skladu sa životnim standardnom građana u BiH i da podržavaju njihove aktivnosti.

"Vjerovatno su vidjeli kako se to radi u nekim drugim zemljama pa isto žele i oni. Nažalost, nisam optimista da će neko reagovati na najavljeno zaustavljanje vozila i navedene aktivnosti. O cijenama goriva odlučuju više instance i biće onako kako se odluči. Tu se najmanje pitaju potrošači", rekla nam je Nedeljka Ilijić iz ovog udruženja.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Zoran Berak rekao je za Mondo da građani imaju pravo da izraze bunt ako smatraju da će im to koristiti.

"Ali da bi se uticalo na cijene potrebno je da država umanji akcize", kratko je prokomentarisao Berak.

Gorivo u BiH je poskupilo već tri puta, jednom zbog usvojenog Zakona o akcizama, a dvaput zbog rasta cijene nafte na svjetskim berzama.

Usvajanje seta zakona o akcizama bio je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te deblokiranje kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH. Ovaj zakon usvojen je krajem decembra u Predstavničkom domu i to iz petog pokušaja.

Bez dogovora o raspodjeli prihoda od putarina

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nedavno su podsjetili da je od početka februara 2018. godine, od kada su u primjeni izmjene i dopune Zakona o akcizma u BiH i od kada se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa.

"Na ovom podračunu trenutno se nalazi 97 miliona KM namijenskih sredstava za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. Ovo su sredstva prikupljena u februaru, martu i aprilu, a uskoro će se ovim sredstvima dodati i prihodi prikupljeni u maju 2018. godine, tako da se očekuje iznos veći od 120 miliona KM", navode iz UIO.

Ostale vijesti