''Čistoća'' od jutros čisti Banjaluku, u Gradskoj upravi tvrde da je to volonterski | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon naredbe štaba

''Čistoća'' od jutros čisti Banjaluku, u Gradskoj upravi tvrde da je to volonterski

Autor Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Radnici ''Čistoće'' od jutros čiste smeće na javnim površinama u Banjaluci.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Republički štab za vanredne situacije donio je juče naredbu kojom naređuje Štabu za vanredne situacije grada Banjaluka da preduzme sve neophodne mjere kako bi se omogućilo redovno čišćenje grada i odvoz otpada.

Pozvali su se na član 46. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, a imajući u vidu pogoršanu kako epidemiološku tako i higijensku situaciju u Banjaluci, pozvali grad "da preduzme sve neophodne mere i radnje, s ciljem otklanjanja uzroka poremećaja."

Pročitajte i ovo

Odnosno, da u cjelosti postupi u skladu sa odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, kako bi se omogućilo redovno čišćenje grada i odvoz otpada, a sve s ciljem sprečavanja ugrožavanja životne sredine i narušavanja zdravlja stanovništva

Na internet servisima Gradske upravo jutros je objavljeno da su radnici "Čistoće" volonterski "pristupili čišćenju smeća u gradu u dogovoru sa Kabinetom gradonačelnika Banjaluke."

"Volonterski rad ne zahtijeva nikakve vrste transakcija, koje su trenutno onemogućene. Podsjećamo, za dalji puni angažman ovog preduzeća, po ugovoru koji se potpisuje, uslovi će se stvoriti nakon usvajanja budžeta," objavila je Gradska uprava.

Ministarstvo ekologije: ''Čistoća'' nezakonito prestala da ispunjava obaveze

Podsjećamo, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pozvalo je juče Upravnu inspekciju Republike Srpske da izvrši inspekcijski nadzor nad radom Komunalne policije grada Banjaluka, koja nije preduzela mjere da se komunalni otpad sa javnih površina grada odmah ukloni, čime su u vrijeme pandemije dodatno ugroženi higijenski i zdravstveni uslovi građana.

Ministarstvo je, budući da vrši upravni nadzor nad Zakonom o komunalnim djelatnostima i odlukama jedinica lokalne samouprave, pozvalo Upravnu inspekciju Republike Srpske da izvrši inspekcijski nadzor nad radom banjalučke Komunalne policije i da preduzme mjere u skladu sa svojim nadležnostima, uz pokretanje prekršajnog postupka protiv svih odgovornih lica.

"Komunalna policija je, očigledno, nijemi posmatrač nezakonitog postupanja preduzeća `Čistoća`, kao davaoca komunalne usluge," saopšteno je iz resornog ministarstva.

U Ministarstvu za prostorno uređenje napominju da je Komunalna policija grada Banjaluka, shodno odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, bila dužna da kontroliše da se komunalne usluge vrše u skladu sa propisanim uslovima, te da naredi "Čistoći", sa kojom grad ima važeći ugovor, da odmah ispravi uočene nepravilnosti, te da izda prekršajni nalog za utvrđeni prekršaj.

"Logično pitanje je i da li će građanima i drugim licima biti umanjeni iznosi komunalne naknade za dane u kojima im je ova usluga bila uskraćena, te da li će `Čistoći` biti plaćeni računi u punom mjesečnom iznosu, ili će biti umanjeni za vrijeme neobavljanja ove usluge," navode iz Ministarstva.

Pogledajte

01:18
Banjalučki parkovi prekriveni smećem zbog blokade budžeta Grada
-
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

U saopštenju je navedeno da se nameće pitanje kako je samo "Čistoća", potpuno nezakonito, prestala da ispunjava svoju ugovornu obavezu zbog izjave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da zbog neusvajanja budžeta neće biti plaćane komunalne usluge i druge obaveze koje se finansiraju iz budžeta, a to nije učinilo, na primjer, pravno lice koje pruža uslugu javne rasvjete na području Banjaluke.

"Odbijanje pružanje usluga čišćenja javnih površina od strane komunalnog preduzeća `Čistoća` potpuno je neosnovano, s obzirom na to da je riječ o uslugama koje je trebalo tek da izvrši i čije plaćanje se vrši po ispostavljenim fakturama na kraju mjeseca. Stiče se utisak da je riječ o naivnim manipulacijama koje trpe svi građani, a kojima se želi izvršiti dodatni pritisak radi donošenja budžeta grada po isključivoj želji gradonačelnika Banjaluke," naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su ukazali da je čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima komunalna usluga od posebnog javnog interesa, a za organizovanje njihovog obavljanja, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, isključivo su nadležne jedinice lokalne samouprave.

"Kontrolu nad sprovođenjem ovog Zakona i obavljanjem komunalnih djelatnosti vrši komunalna policija jedinice lokalne samouprave, a po ukazanoj potrebi, nadzor može vršiti i druga inspekcija," naglasili su iz Ministarstva.

U saopštenju je istaknuto da su čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima, održavanje javnih zelenih površina, javna rasvjeta u naseljenim mjestima samo neke od djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, čije obavljanje se finansira iz komunalne naknade koju plaćaju vlasnici stambenog, poslovnog ili drugog prostora, odnosno fizička i pravna lica, kao korisnici zajedničke komunalne potrošnje.

"Ove naknade se uplaćuju u budžete jedinica lokalne samouprave, i iz njih se davaocima komunalnih usluga vrši plaćanje izvršenih usluga," pojasnili su iz Ministarstva.

Prema odredbama navedenog zakona, komunalno preduzeće kao davalac neke komunalne usluge dužno je da obezbijedi trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga, uz kvalitet koji naročito podrazumijeva zdravstvenu i higijensku ispravnost prema propisanim standardima i normativima, zaštitu okoline i tačnost u pogledu rokova.

"Davalac komunalne usluge odgovoran je za štetu koju prouzrokuje korisnicima, ako ne obezbijedi da se komunalna usluga vrši pod navedenim uslovima. Komunalno preduzeće može prestati sa davanjem komunalne usluge tek ako korisnik usluge ne plaća uslugu više od dva mjeseca uzastopno, i to pod uslovom da se na taj način ne ugrožavaju drugi korisnici," navedeno je saopštenju.

Iz Ministarstva su ukazali da je komunalno preduzeće, u slučajevima kada dođe do poremećaja ili prekida u pružanju komunalnih usluga usljed više sile ili drugih razloga, dužno da odmah preduzme mjere da bi se obezbijedio kontinuitet u pružanju komunalne usluge.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE