• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavisnost o internetu bolest 21. vijeka: Savremeni život donio "multitasking" generacije

Autor Dragana Božić

Zavisnost o internetu je postala bolest 21. stoljeća kao ere novih digitalnih, elektroničkih, komunikacijskih tehnologija.

 Zavisnost o internetu bolest 21. vijeka: Savremeni život donio "multitasking" generacije Izvor: SmartLife / Unsplash / Camilo Jimenez

Zavisnost o internetu je postala bolest 21. stoljeća kao ere novih digitalnih, elektroničkih, komunikacijskih tehnologija.

Savremeni život je donio mlade "multitasking" generacije, pri čemu djeca prije ovladaju komunikacionim tehnologijama nego što nauče čitati i pisati.

Relevatne međunarodne organizacije (IARC, SZO) posebnu pažnju stavljaju na zavisnost o korištenju mobilnih telefona i oprez što je dob djeteta manja, a SZO je donijela odluku da se zavisnost o video igricima stavi na listu bolesti zavisnosti.

Prema Studiji o stanju zdravlja odraslog stanovništva koju je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, među odraslim stanovništvom bilježi se 44 odsto stalnih pušača, od čega 56,3 odsto muškaraca i 31,6 odsto žena.

Prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja kod školske djece u FBiH koje je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u 2019. godini posebno se naglašava značaj konzumacije nargile među djecom i mladima.

Prema studiji o stanju zdravlja odraslog stanovništva koju je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, konzumaciju alkohola navodi 28,8 odsto odraslih od čega 46,1 odsto muškaraca i 11 odsto žena. Prema posljednjem ESPAD istraživanju koje je radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, povremenu ili stalnu konzumaciju alkoholnih pića potvrđuje oko 60 mladih.

Prema rezultatima istraživanja o konzumiranju marihuane koje su radili Udruženje za prevenciju ovisnosti "Narko-ne" i KJU Porodično savjetovalište Sarajevo, devet posto ispitanih učenika je probalo marihuanu od toga 4,9 odsto su bili aktivni konzumenti u vrijeme istraživanja a 4,1 odsto djece prvi put eksperimentisali s marihuanom u dobi od 14 do 16 godina, te 1,2 odsto u dobi od 11 do 14 godina, navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti svake se godine u svijetu obilježava u periodu od 15. novembra do 15. decembra, s ciljem informisanja javnosti o javnozdravstvenim aspektima zloupotrebe svih sredstava zavisnosti, te iniciranja intersektorijalnih intervencija za uspješno suprotstavljanje ovom značajnom javnozdravstvenom problemu savremenog života.

Zloupotreba sredstava zavisnosti i posljedično razvijanje širokog spektra ozbiljnih bolesti zavisnosti predstavlja globalni problem koji zahtijeva provedbu sveobuhvatnog, sistemskog i intersektorijalnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja zavisnika te njihove rehabilitacije i resocijalizacije, uz podršku cijele zajednice.

U skladu sa svojim zakonom definiranim funkcijama, zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH kroz razne aktivnosti promoviraju zdrave stilove života, pripremaju tematske promotivne materijale, organiziraju gostovanje stručnjaka u edukativno-informativnim emisijama o bolestima ovisnosti, s posebnim osvrtom na unapređenje zaštite zdravlja djece i mladih u prevenciji ovisničkog stila življenja te podizanja svijesti javnosti o štetnim zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama bolesti ovisnosti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji bolest zavisnosti se definiše kao "duševno i tjelesno stanje koje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva zavisnosti, a karakterizira ga promjena ponašanja i prisila za povremenim ili redovitim uzimanjem sredstava zavisnosti, bilo zbog njegovih poželjnih učinaka, bilo da se izbjegnu reakcije koje se javljaju ako se prekine uzimanje sredstva".

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE