• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duge liste za zdravstvene preglede u RS: Napretka ima, ali pacijenti i dalje čekaju po šest mjeseci

Autor Dragana Božić

Nakon što je Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo donijelo novi Pravilnik koji zabranjuje formiranje listi čekanja za preglede, provjerili smo kakva je situacija u Republici Srpskoj.

 Duge liste čekanja na pregled u Srpskoj Izvor: Mondo - Ivana Šimundža

Naime, kako je Haris Vranić, ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo prošle sedmice objasnio, prema novom pravilniku listama čekanja na pojedine zdravstvene preglede će se stati u kraj.

Kako je Vranić naveo, do sada su pacijenti u Kantonu Sarajevo na neke preglede znali čekati i duže od pola godine, a sada će se usluge pacijentima morati pružiti u roku od 30 dana.

Ukoliko to nije moguće, pacijent će pregled moći obaviti u privatnoj ustanovi, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja.

Borba sa dugim listama čekanja vodi se i u Republici Srpskoj, gdje se još uvijek na pojedine dijagnostičke procedure čeka i do pola godine, pa čak i duže.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da su liste čekanja uobičajene u zdravstvenom sistemu svake zemlje, pa i onih mnogo razvijenijih od naše, te da Fond u kontinuitetu nastoji, da u okviru svojih nadležnosti, aktivnostima koje preduzima utiče na to da se što kraće čeka na preglede.

Međutim, čini se da je u Srpskoj, kao i u Kantonu Sarajevo, najduži “red” za CT i MR preglede, a naročito za one koji se mogu uraditi jedino u UKC-u RS.

“Dužina čekanja na ove preglede zavisi od vrste pregleda, kao i zdravstvene ustanove. Na pojedine preglede ne čeka se duže od mjesec dana, dok se na pojedine preglede čeka po šest mjeseci pa i duže, posebno ako su u pitanju pregledi koji se rade jedino u UKC-u RS, kao npr. MR glave sa spektoroskopijom i MR srca”, istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske.

Napominju da se hitni slučajevi zbrinjavaju odmah i ne čekaju na preglede.

“MR i CT pregledi se rade u 21 zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, a od toga 12 ustanova su privatne ustanove koje imaju ugovor sa Fondom i u njima jemoguće uraditi pomenute preglede na uputnicu, odnosno uz plaćanje samo participacije ukoliko osiguranik nije oslobođen plaćanja ove obaveze”, kažu u FZO RS.

U FZO RS podsjećaju da se, kada su u pitanju dijagnostičke usluge magnetne rezonance, kao i CT-a, zakazivanje na ove preglede vrši centralizovano preko FZO RS, na način da se pacijenti zakazuju za prve slobodne termine prema rasporedima pregleda koje zdravstvene ustanove dostavljaju Fondu, te da je centralizovano zakazivanje uvedeno prije više od 10 godina, upravo sa namjerom da se maksimalno smanji dužina čekanja na MR i CT preglede.

Kako bi se liste čekanja skratile Fond je prije više od 15 godina ugovorio zdravstvenu zaštitu za osigurana lica sa privatnim sektorom.

“Imamo potpisane ugovore sa preko 90 privatnih ustanova koje pružaju konsultativno specijalističke zdravstvene usluge, brojne dijagnostičke procedure, ali i porodičnu medicinu, bolničku zdravstvenu zaštitu i dr. Dakle, privatni sektor u Srpskoj je dio našeg zdravstvenog sistema i osiguranici u privatnim ustanovama koje sa Fondom imaju ugovor mogu da ostvaruju svoja prava pod jednakim uslovima kao i u javnim ustanovama”, istakli su u FZO RS.

Kako su naglasili, ugovori sa privatnim zdravstvenim ustanovama se potpisuju upravo sa namjerom da bi se unaprijedila dostupnost zdravstvene zaštite, ali i kvalitet, i da bi osiguranici što manje čekali na preglede, a da ih pri tome ne moraju plaćati iz svog džepa.

U Fondu očekuju i da će Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) kojeg realizuju, između ostalih prednosti, doprinijeti i skraćivanju listi čekanja.

“U toku je integrisanje privatnih ustanova u ovaj sistem, što će omogućiti razmjenu medicinskih podataka između svih zdravstvenih ustanova u IZIS-u. Zahvaljujući IZIS-u uputnice su od trenutka kreiranja u ambulanti porodične medicine vidljive u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, što bi trebalo da dovede do lakšeg i efikasnijeg kreiranja listi čekanja za pojedine specijalističke preglede i dijagnostičke procedure, a što bi u konačnici trebalo doprinijeti poboljšanju dostupnosti zdravstvene zaštite pacijenata. IZIS će, takođe, obezbijediti i transparentnost uputnica, odnosno listi čekanja", naveli su u Fondu.

Napominju da je FZO RS nedavno produžio maksimalni rok važenja specijalističke uputnice na 180 dana od dana kreiranja uputnice, te se ne bi smjelo dešavati da se na preglede čeka duže.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE