• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba sa dijabetesom u RS: Manjak prava i insulinskih pumpi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Osim nedostatka insulinskih pumpi, oboljelima od ove bolesti i druga prava se prava smanjuju ili ih uopšte nemaju i o tome se mora razgovarati, kažu u udruženju "DiabetNo".

 Dijabetes Izvor: Shutterstock

Ove nedjelje obilježen je Svjetski dan borbe protiv dijabetesa i to je kao i svake godine bila prilika da se u javnost pošalje poruka o problemima sa kojima se susreću oni koji žive sa ovom bolešću.

"Djeca iz RS imaju daleko manje insulinskih pumpi od djece iz Federacije"

U RS je do kraja 2021. godine prijavljeno 70.007 lica oboljelih od dijabetes melitusa. Analizom podataka o tipu dijabetesa, od ukupnog broja prijavljenih 16.776 ili 24 odsto oboljelih od dijabetesa tip jedan, a 53.231 ili 76 odsto od tipa dva. Prema broju oboljelih 55 odsto su žene, a 45 odsto muškarci, dok je prema starosnim grupama najveći broj oboljelih registrovan u sedmoj deceniji života.

Prema podacima Međunarodne federacije za dijabetes za 2021. godinu, jedno od 10 odraslih lica živi sa dijabetesom ili oko 537 miliona, a svake sekunde u svijetu umre jedno lice oboljelo od dijabetesa.

Udruženje osoba oboljelih od dijabetesa "DiabetNo" u septembru je u Banjaluci organizovalo okrugli sto sa ciljem da se unaprijede prava oboljelih od dijabetesa tipa 1, kao i da se razmotre mogućnosti finansiranja dodatnih prava za njih od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Da li Republika Srpska ima registar oboljelih?

"Što se tiče registra oboljelih od dijabetesa tip 1 i tip 2, upravo je ova tema ponovo pokrenuta i naše udruženje je već ostvarilo određene kontakte i aktivnosti sa Institutom za javno zdravstvo, kako bi registar oboljelih od dijabetesa tip 1 i tip 2 zaživio u pravoj mjeri. Bez tačnog registra oboljelih od dijabetesa tip 1 ne možemo u potpunosti zadovljiti prava oboljelih.

U ovom udruženju za Mondo kažu da je inicijativa pod nazivom "Za život sa manje boli" djelimično podržana od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS, i od 2023. godine, jer će djeca oboljela od dijabetesa tip 1 do 18 godina starosti imati pravo na dobijanje senzora kontinuiranog mjerenja glukoze, senzora koji su registrovani u Agenciji za lijekove i medicinska sredstava BiH.

"Iako će se senzori kontinuiranog mjerenaj glukoze naći na listi koja omogućava djeci do 18 godina da ih dobiju besplatno, većina novijih senzora koja oboljeli koriste nisu registrovan u Agenciji i to predstavlja jedan od problema."

Udruženje će se zalagati da i omladina do 26 godina starosti dobije ovo pravo, ali uz dogovor sa Fondom idemo korak po korak.

Ove godine problematizovan je manjak insulinskih pumpi, koji ne zadovoljava ni četvrtinu potreba za novooboljelu djecu. U udruženju navode da insulinskih pumpi nema dovoljno, a da ih daleko manje imaju na raspolaganju djeca u RS nego u FBiH.

"Pored senzora Inicijativa je obuhvatala i mogućnost povećanje broj insulinski pumpi za djecu, omladinu i trudnice, ali i odrasle populaciju koja su oboljela od dijabetesa tip 1, a koje se finansiraju od strane Fonda, jer dijabetes tip 1 je bolest sa kojom živite čitav život. I do sada Fond nije pravio dobnu razliku ko ima pravo na insulinsku pumpu, ali ih je bilo manje nego što su to potrebe oboljelih i zbog toga smo Inicijatvom obuhvatili da se broj insulinski pumpi koje se finansiraju od strane Fonda treba povećati". 

"Većina novijih senzora koje oboljeli koriste nisu registrovan u Agenciji za lijekove i to predstavlja jedan od problema"

Objašnjavaju takođe da je je kroz kamp za djecu i omladinu oboljelu od dijabetesa tip 1, koji je ove godine organizovan sa partnerskim udruženjima iz čitave BiH, uviđeno da djeca iz RS imaju daleko manje insulinskih pumpi od djece iz Federacije.

"Takođe imaju određenu dozu nepovjerljivosti što je i rezultat nedovoljne edukacije. Poslije kampa povećalo se interesovanje naše djece za insulinske pumpe i zbog toga nam je drago, jer samo dobro regulisani šećer ne daje zdravstvene kompikacije i nadamo se da će 2023. godina biti prekretnica u ovom pogledu".

Oboljelima od dijabetesa tipa 1 treba više edukacije, a djeca i roditelji poslije dijagnoze ove bolesti, i kratke edukaciju u Kliničkom centru, prepušteni su tome da se sami edukuju i istražuju.

Problem prava na djelimičnu tuđu njegu

Od ove godine, djeci koja navrše 18 godina, ukida se pravo na dječiji dodatak jer im se ukida pravo na djelimičnu tuđu njegu (u pojedinim opštinama i do navršenih 16 godina starosti). Do ove godine omladina oboljela od dijabetesa Tip 1, a koji su imali status studenta imali su pravo na dječiji dodatak i djelimičnu tuđu njegu.

"Navršavanjem 18 godina starosti (ili 16. godine) ne prestaje ova opaka i teška bolest, ali se ukidaju prava oboljelih od dijebatesa tip 1, i zbog toga ćemo tražiti razgovor sa novim ministrom zdravlja i socijalne zaštite po ovom pitanju, ali i sa centrima za socijalnu zaštitu. Pojedine populacije dobijaju veći obim prava, a našim oboljelim se ta prava smanjuju ili ih upoše nemaju, i o tome moramo razgovarati, ali i rješavati stvari", zaključuju u udruženju "DiabetNo" .

(Mondo)

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE