• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH ove godine dobija "Amber alert"? Ministarstvo bezbjednosti tvrdi da intenzivno radi na tome

Autor Dragana Božić

Nestanak dvogodišnje djevojčice u Srbiji nakon kojeg je prvi put u ovoj zemlji pokrenut sistem "Pronađi me" (Amber alert) ponovo je pokrenuo priču o tome da li će i kada ovaj sistem dobiti i BiH.

 Hoće li i kada BiH uvesti amber alert Izvor: Shutterstock

Iako prvobitno odbijena, inicijativa da se u BiH uvede sistem "Amber alert" ili kako je u Srbiji nazvan "Pronađi me", mogla bi ove godine biti ostvarena sudeći po najavama nadležnih.

Naime, Predstavnički dom PSBiH usvojio u februaru inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije kojom se zadužuje Savjet ministara BiH i nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH da, u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative, omogući uvođenje u upotrebu javnog sistema obavještavanja o nestanku djece "Amber alert" na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Savjetnik ministra bezbjednosti BiH Dobrica Kucalović rekao je za Mondo da je ovo ministarstvo već preuzelo ranije korake uvođenja "Amber alert" sistema i intenzivno radi na tome.

Naveo je da je nakon poslaničke inicijative, Savjet ministara BiH zadužio Ministarstvo bezbjednosti da u roku od 60 dana istraži mogućnost sprovodivosti te inicijative, nakon čega su dopis uputili svim policijskim agencijama, jer je, kako tvrdi, to u njihovim nadležnostima.

"Mi moramo biti svjesni same strukture u BiH, a tu nije pitanje samo nadležnosti Ministarstava unutrašnjih poslova, imaćemo tu i nadležnosti drugih agencija koje se bave zaštitom ličnih podataka, regulatornih agencija komunikacije i ostalo. Pitanje je i pravnog aspekta na koji način implementirati sistem. Vjerujem da možemo pronaći rješenje, nijedan od tih izazova nije nemoguće prevazići, međutim, prvi korak je bio da ministar bezbjednosti iskooridinira rad između policijskih agencija i da vidimo koje je to rješenje najoptimalnije za sve", rekao je Kucalović.

Dodao je da Ministarstvo bezbjednosti ima koordinirajuću ulogu između rada policijskih agencija, kao i da će podržati svaki način implementacije "Amber alerta" koji je u skladu sa nadležnostima.

"Prošle godine smo bili u studijskoj posjeti SAD-u gdje smo u Vašingtonu obišli sve institucije koje su vezane za implementaciju i sprovođenje ovog sistema u Americi. S tim usvojenim znanjima smo došli, a sa nama su tada bile i kolege iz Srbije koji su prošle godine uspjeli implementirati ovaj sistem pod nazivom "Pronađi me"", rekao je Kucalović i dodao da samo ime nije obavezno da bude "Amber alert", te da se može koristiti bilo koje drugo ime sistema po uzoru na američki.

Tačan datum uvođenja ovog sistema u BiH Kucalović nije mogao reći, ali je naglasio da ključne stvari, poput finansijskih sredstava i tehničkih zahtjeva samog sistema, a koje mogu uticati na vrijeme sprovođenja nisu naročito kompleksne.

"Pitanje je samo najoptimalnijeg rješenja koje je prihvatljivo u BiH, to su detalji koje mi moramo uskladiti, ali od formiranja radne grupe bi trebalo možda tri do četiri mjeseca, a formiranje radne grupe je stvar dogovora između policijskih agencija u BiH i nadležnih ministarstva", ponovio je Kucalović za naš portal.

MUP Srpske razmijenio iskustva sa Srbijom

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Novom Sadu sa ciljem razmjene iskustava, sagledavanja mogućnosti i identifikaciju izazova vezanih za usvajanje „Ambert Alert“ sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka djeteta u Republici Srpskoj.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu prezentovali su rad na uvođenju sistema „Pronađi me“ u Republici Srbiji, kao i sam rad Radne grupe za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnost u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Načelnik Jedinice za visoko tehnološki kriminal u Upravi kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Olivije Zimonja izjavio je da je cilj MUP-a Republike Srpske da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, a posebno potrage za djecom.

„Cilj je da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinose pronalasku djeteta. Srbija je neko ko je prošao sve te korake od ideje, implementacije, a evo danas svjedočimo i o upotrebi tog sistema (Amber Alert) u Srbiji", rekao je Zimonja. On je istakao da se sastanak podudario sa prvim aktiviranjem sistema "Amber Alert" u Srbiji i da su vidljive brojne prednosti i mogućnosti.

Osnivač Fondacije "Pronađi me“ Igor Jurić i jedan od domaćina delegaciji MUP-a Srpske pozdravio je inicijativu MUP-a Republike Srpske, istakavši da se nadao da Sistem za uzbunjivanje "Amber Alert" neće morati da se koristi, ali da se to desilo i da je sa tehničke strane sistem opravdao uvođenje.

 Šta je sistem "Amber alert" i kako on funkcioniše?

"Amber alert" (America's Missing: Broadcast Emergency Response) podrazumijeva informacije koje se hitno i istovremeno plasiraju na svim mogućim kanalima masovne komunikacije - televiziji, radiju, telefonima, LED bilbordima, GPS navigaciji, svim društvenim mrežama… Program se prekida i javnost u cijeloj zemlji odmah saznaje o nestanku djeteta, njegovom izgledu i osobinama, kada je nestalo, gdje je posljednji put viđeno, šta je na sebi imalo obučeno i kome treba da se obrate u slučaju da nešto vide.

Iako je princip isti, Amber alert se ne zove svuda tako. U Gruziji je “Levijev poziv” (u znak sjećanja na Levija Fradija), na Havijima “Mejli Amber alert” (u znak sjećanja na Mejli Gilbert), u Arkanzasu “Morgan Nik Amber alert” (u znak sjećanja na Morgana Nika) i na Juti “Rejčel alert” (u znak sjećanja na Rejčel Ranijan). "Amber alert" se ne oglašava uvijek već samo kada policija procjeni da su ispunjeni svi, unaprijed dogovoreni kriterijumi.

Ovaj sistem uspostavljen u više od 30 država u svijetu. U Hrvatskoj je počeo funkcionisati 2022. godine, a u Srbija ga je uvela 2023.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE