• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo troje mališana dobilo novu porodicu

Autor mondo.ba

Broj zahtjeva za usvojenje smanjuje se iz godine u godinu, a poražavajući je podatak da je lani u Srpskoj novi dom i porodicu dobilo samo troje mališana.

Godinu ranije bilo je 16 potpunih ili nepotpunih usvojenja, a prije četiri godine čak 27.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je zahtjeva za usvojenje sve manje, a 550 djece odrasta bez roditeljskog staranja.

"U proteklom desetogodišnjem periodu najviše usvojenja, 35, zasnovano je u Centru za socijalni rad Banjaluka", rekli su u ministarstvu.

Dodaju da centri za socijalni rad Derventa, Bileća, Nevesinje, Petrovo, Šipovo, Pale, Milići, Istočna Ilidža, Bratunac, Rudo, Ugljevik, Ljubinje, Kotor Varoš, Foča, Novi Grad, Sokolac, Šamac, Kostajnica, Gacko u proteklih deset godina nisu sprovodili postupak usvojenja.

Zakon

Potpunim usvojenjem se između usvojioca i njegovih srodnika i usvojenika i njegovih potomaka zasnivaju odnosi srodstva, kao da se radi o krvnom srodstvu. To je trajni odnos i potpuno usvojenje se ne može raskinuti. Potpuno može biti usvojeno samo dijete uzrasta do pet godina ako: nema žive roditelje, roditelji su nepoznati, roditelji su dijete napustili, a više od godine ne zna im se mjesto boravka, roditelji su pred organom starateljstva pristali da njihovo dijete bude potpuno usvojeno.

U Centru za socijalni rad Banjaluka rekli su da usvojenje može biti potpuno i nepotpuno, te da potpuno može biti usvojeno samo dijete uzrasta do pet godina.

"Trenutno imamo 109 djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, od kojih njih 20 ispunjava uslove za usvojenje, a lani je realizovano samo jedno nepotpuno usvojenje", rekli su u centru. Dodaju da je u prosjeku oko 100 zahtjeva potencijalnih usvojilaca na čekanju.

U Centru za socijalni rad u Prijedoru rekli su da tokom 2013. i 2014. godine nije usvojeno nijedno dijete. U periodu od 2009. do 2012. godine usvojena su svega tri djeteta, a u istom periodu realizovana su nepotpuna usvojenja četvoro djece.

"Na području Prijedora trenutno je u hraniteljskim porodicama smješteno 19 djece bez roditeljskog staranja",  dodaju iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

U Centru za socijalni rad Bijeljina evidentirano je 45 djece bez roditeljskog staranja, a lani nije usvojeno nijedno dijete.

"Evidentno je smanjenje broja usvojenja djece. Od početka ove godine podneseno je sedam zahtjeva za usvojenje, što je dvostruko manje nego lani", rekla je stručni saradnik za starateljstvo u Centru za socijalni rad Bijeljina Darinka Mićić.

Direktor Centra za socijalni rad u Gradišci Suzana Šormaz naglašava da su procedure dugotrajne, dokumentacija obimna, ali zahtjeva za usvojenje ima.

"Lani je potpuno usvojeno samo jedno dijete", rekla je Šormazova.

Na području grada Doboja bez adekvatnog roditeljskog staranja živi 35 djece, a tokom prošle godine nije usvojeno nijedno.

"Za proteklih pet godina u našem centru zasnovano je samo jedno potpuno i jedno nepotpuno usvojenje", kazala je socijalni radnik u Centru za socijalni rad Doboj Bosiljka Kovčić.

Broj usvojenja

Godina       Potpuna         Nepotpuna

2014.                 1                     2

2013.                 9                     7

2012.               14                     3

2011.               19                     8

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE