• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov: Trebalo je ranije potpisati SSP

Problem koji je međunarodna zajednica dobila kao rezultat proglašenja nezavisnosti Kosova, mogao je biti izbegnut da je Srbija ranije potpisala SSP.

 Lavrov: Trebalo je ranije potpisati SSP Izvor: MONDO

Problem koji je međunarodna zajednica dobila kao rezultat proglašenja nezavisnosti Kosova, mogao je biti izbegnut, da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije bio potpisan ranije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Kako je prenela agencija RIA Novosti, Lavrov je rekao "bolje i kasnije, nego nikada", ali da bi "u datom slučaju bilo mnogo bolje za evropsku bezbednost da je taj korak načinjen ranije".

"Ubeđen sam da danas, da mnoge godine nisu izgubljene na razgovore o tome kako postupiti sa evro-perspektivom Srbije, ne bi imali te probleme koje smo dobili nelegalnim proglašenjem Kosova i njegovim priznanjem", rekao je ruski ministar.

"Sve je moglo biti rešeno mnogo blaže i daleko efikasnije", rekao je Lavrov u Luksemburgu, a prenela je ruska agencija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ocenio je da izjava ruskog ministra ne predstavlja iznenađenje.

"Zapravo, predstavlja još jednu potvrdu ruske politike čiji je integralni element podrška evropskim integracijama Srbije", kazao je agenciji Beta ministar Jeremić.

Prema njegovim rečima, u razgovorima sa najvišim ruskim zvaničnicima, pre svih ministrom Lavrovim i predsednikom Vladimirom Putinom, "uvek je podvlačeno da Rusija snažno podržava evropske integracije Srbije".

"Evropske integracije su u interesu Srbije, u interesu Rusije, u interesu rusko-srpskih odnosa", kazao je on i dodao "ako ništa drugo onda zbog velikih ruskih investicija koje u ovom trenutku sprovodimo u delo, pre svega sporazuma o energetici".

Podvlačeći da je taj sporazum od strateškog značaja za obe zemlje Jeremić je naglasio da će on imati daleko vreću vrednost ako Srbija bude ušla u Evropsku uniju nego ako ostane, kako je kazao, ostrvo van EU i odsečena od suseda.

"Prema tome, ovo je samo nastavak, kontinuitet ruske politike, i mi to pozdravljamo kao što uopšte pozdravljamo principijelnu prijateljsku politiku Ruske federacije prema Srbiji", kazao je Jeremić.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE