• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Većina građana za potpisivanje SSP

Velika većina građana Srbije podržava potpisivanje SSP sa EU.

 Većina građana za potpisivanje SSP Izvor: MONDO

Procenti se smanjuju ako se doda neka argumentacija u korist ili protiv potpisa, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnenja agencije Statedžik marketing (SM).

"Referendumska opredeljenost građana za Evropu, dobila je potvrdu i u stavu o tome da li potpisati SSP, jer je 66 odsto građana bilo za, a 21 protiv", izjavio je agenciji Beta direktor SM Srđan Bogosavljević, dodajući da je opredeljenost građana za Evropu, kada se ne pominju problemi u tim relacijama, oko 70 odsto.

Gledano po stranačkom opredeljenju za potpis na SSP su svi birači Liberalno demokratske partije (LDP), 94 odsto birača liste "Za Evropsku Srbiju" i 81 odsto birača SPS-PUPS-JS.

Za potpisivanje Sporazuma izjasnilo se i 66 odsto neodlučnih birača, 56 odsto onih koji neće glasati, 45 odsto onih koji će glasati za DŠ-NS i 41 odsto birača opredeljenih za SRS.

"Samo među radikalima i narodnjacima onih koji su protiv SSP-a je više nego onih koji su za, i to za po jedan procentni poen", kazao je Bogosavljević.

Takođe, uočava se i osetna razlika u stavu mlađih i starijih sugrađana" - stariji su više protiv, a mlađi za potpisivanje sporazuma.

"Belu šengensku listu, odnosno potencijalno ukidanje viza za građane Srbije kada putuju u zemlje EU velika većina građana vidi kao veoma važno, čak 84 odsto, dok među samo 12 odsto građana koji ne smatraju značajnom takvu mogućnost za putovanja apsolutno prednjače najstariji i najneobrazovaniji", kazao je Bogosavljević.

Direktor Stratedžik marketinga je naglasio i da se procenti menjaju ako se doda neka argumentacija u korist ili protiv potpisivanja SSP-a.

"Na podsećanje da se neke stranke protive potpisivanju i da sporazum treba potpisati samo ako EU da garancije da je Kosovo deo Srbije, među DSS-NS i SRS simpatizerima drastično pada broj onih koji su za potpis, tako da je u ukupnom zbiru 56 odsto onih koji su i dalje za, uz 35 odsto onih koji su protiv", kazao je Bogosavljević.

Većina stranačkih simpatizera ne menja stav, pokazalo je istraživanje, ali i da u slučaju kada se pominje partijsko uslovljavanje najviše pada podrška socijalista za 16 indeksnih poena.

"Broj radikala koji su i u tom slučaju za potpisivanje pada za devet odsto, a narodnjaka sa 45 na 39 odsto", rekao je Bogosavljević.

Istraživanje o stavovima građana prema Sporazumu Strateški marketing je sproveo 28. aprila, dan pre njegovog potpisivanja, na reprezentativnom uzorku 550 punoletnih građana.

Marginalna greška uzorka je -/+ 4.1 odsto, a istraživanje je sprovedeno u okviru CATI SM omnibusa.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE