• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon tri godine konačno pokrenut postupak protiv Dragana Čovića zbog sukoba interesa

Autor Dragana Božić

Prijava datira iz 2018. zbog činjenice da je bio u Predsjedništvu BiH a njegov HNS je dobivao budžetski novac. Postupak nije bio pokrenut zbog opstrukcija, piše Fokus.ba.

 Nakon tri godine konačno pokrenut postupak protiv Dragana Čovića zbog sukoba interesa Izvor: YouTube/Screenshot

Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH konačno je pokrenula postupak utvrđivanja sukoba interesa kod aktuelnog dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića (HDZ BIH).

Ovu informaciju za Fokus.ba potvrdila je Mira Pekić, predsjedavajuća navedene komisije koja se sastoji od po tri zastupnika i delegata iz Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, te direktora i dva zamjenika Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbu protiv korupcije BiH.

Kada je riječ o predmetu protiv Čovića on stoji u ladici ove komisije još od 2018. godine. Naime, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama BiH još u februaru 2018. godine trebala se izjasniti o prijavi protiv tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali do izjašnjavanja nikada nije došlo zbog nedostatka kvoruma ali i političkih opstrukcija budući da su u toj komisiji i kadrovi HDZ-a.

Prijava protiv Čovića podnesena je zbog sukoba interesa jer je Hrvatski narodni sabor (HNS), na čijem čelu je Čović, primao budžetski novac.

Naime, dokumenti do kojih tada došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuju da je za organizovanje 25. godišnjice osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 2017. godine HNS dobio ukupno 16.750 KM iz budžeta i to Zapadnohercegovačkog, Kantona 10 i Posavskog kantona. Novac je isplaćen iz budžetskih rezervi kantona, namijenjenih za hitne i nepredviđene situacije poput poplava, zemljotresa ili požara.

S druge strane, Zakon o sukobu interesa u institucijama BiH zabranjuje izabranim zvaničnicima da vrše odgovorne funkcije u nevladinim organizacijama ukoliko se one finansiraju iz budžeta u iznosima većim od 10.000 KM godišnje.

"Donijeli smo odluke da se pokrene postupak u slučaju Čovića, zatim Nenada Nešića, Mufida Memije i Siniše Gatarića. Sada komisija radi svoj posao i bit će pozvane osobe protiv kojih se vodi postupak da se izjasne. Komisija će dalje prikupljati činjenice. Postupak se inače pokreće i na osnovu prijave i na osnovu finansijskog izvještaja zvaničnika i po službenoj dužnosti", kazala je Pekić.

On je dodala da će na idućoj sjednici, ako se završe postupci donijeti odgovarajuće odluke. Kazala je da su to uglavnom novčane sankcije po postojećem Zakonu o sukobu interesa ili su u zavisnosti od slučaja pozivi na ostavke.

Kada je riječ o Nešiću, Transparency International uputio je prijavu protiv njega zbog nespojivosti funkcija izabranog predstavnika i direktora javnog preduzeća. U konkretnim slučajevima, Nenad Nešić istovremeno obavlja funkciju v.d. direktora Javnog preduzeća ’Putevi Republike Srpske’ d.o.o. Banjaluka i poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Inače, Nešić je u oktobru prošle godine podnio ostavku na mjesto direktora “Putevi RS”.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE