• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dva scenarija za tužbe Srpske protiv visokih predstavnika"

Autor Dušan Volaš

Za podnošenje tužbi protiv visokih predstavnika, na osnovu nedavnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, postoje dva scenarija od kojih bi prema jednom one bile individualne, a drugom - institucionalne, smatra stručnjak za međunarodno pravo Miloš Šolaja.

 "Dva scenarija za tužbe Srpske protiv visokih predstavnika" Izvor: OHR

"Republika Srpska može da podnese individualne tužbe protiv bivših visokih predstavnika za zloupotrebu mandata i kršenje međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma i njegovog Aneksa 10", rekao je Šolaja govoreći o visokim predstavnicima koji su na osnovu 83 akta Srpskoj uskratili prava sadržana Dejtonskim sporazumom.

On je za "Sputnjik" naveo da Srpska nema namjeru da protiv svih visokih predstavnika podnosi tužbe, već samo protiv onih zbog kojih je oštećena.

"To bi najvjerovatnije bile individualne tužbe protiv određenih visokih predstavnika za koje se smatra da su svojim djelovanjem prekršili međunarodno pravo. To znači da bi tužbe protiv njih bile podnijete pred sudovima zemalja iz kojih su dolazili", rekao je Šolaja.

Prema njegovim riječima, to bi bio jedini način da se nešto postigne pošto međunarodna organizacija ne može da bude tužena, niti da bude stranka pred Međunarodnim sudom pravde.

"Tužbe bi se podnosile po individualnom međunarodnom pravu, a ne kroz javno pravo koji koriste države. Republika Srpska po svojoj logici kao kolektivitet takođe nije stranka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Dakle, ideja je da pojedinci koji mogu biti ili pravna lica ili obični građani koji su državljani tih država, podnesu tužbu protiv visokih predstavnika u ime Republike Srpske, čije predstavnike namjerava da tuži", pojasnio je on.

Šolaja je ukazao da tužilac može da bude i Srbin koji ima državljanstvo određene države.

"Druga varijanta je da u ime Republike Srpske tužbe pred sudom podnese Srbija, ali pošto bi sa tom tužbom moralo da se saglasi i zvanično Sarajevo, odnosno BiH, to je nemoguće iz ove perspektive", rekao je on.

Prema obrazloženju Milana Tegeltije, savjetnika srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Republika Srpska pokazuje da je spremna da zaštiti svoj nacionalni interes i vraća se ulozi strane u Dejtonskom sporazumu.

"Pred timom koji će pripremati tužbe je obiman posao, ali i izbor koncepta utuženja", rekao je Tegeltija, koji je savjetnik za pravna pitanja.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. marta zaključke, kojim je, između ostalog, zadužila Vladu Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika koji su, kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo i zloupotrijebili svoj mandat.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE