• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uložen prigovor na odluku o premještanju Karadžića u Veliku Britaniju

Autor Dušan Volaš

Odbrana Radovana Karadžića uložila je prigovor na odluku da bude premješten u zatvor u Velikoj Britaniji, a u kojem su iznijete sumnje da on tamo neće biti bezbjedan, rekao je advokat prvog predsjednika Republike Srpske Piter Robinson.

 Radovan Karadžić prigovor zatvor velika britanija Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

Robinson je istakao da odbrana smatra da je ovo veoma opasan razvoj situacije za Karadžića.

On je dodao ne znaju u koji će konkretno zatvor biti prebačen Karadžić, jer je Mehanizam odbio da saopšti iako je odbrana tražila.

"Predsednik Karadžić razume da ne može da bira mesto u kojem će služiti kaznu, ipak, bilo je neodgovorno da ga Mehanizam pošalje u državu u kojoj bi bio u opasnosti ili bi morao da izdržava kaznu u samici, kada su na raspolaganju druge države u kojim ovi problemi ne postoje", rekao je Robinson za "Večernje novosti".

Robinson je naglasio da Karadžić smatra da bi u britanskom zatvoru bio "ratni zrobljenik" jer je velika Britanija u ratu bila na strani muslimana, te da će biti u opasnosti od muslimanskih ekstremista.

Prema njegovim riječima, "bude li ubijen u zatoru u Velikoj Britaniji, Mehanizam će od Karadžića stvoriti mučenika, što će zauvjek potkopati rad ovog suda".

Robinson je potvrdio da je odbrana dobila odluku o premještanju njihovog klijenta iz Haga u zatvor u Velikoj Britaniji.

U odluci je navedeno da je ta zemlja obavijjestila Mehanizam da je za to spremna i podsjeća da postoji sporazum između UN i britanske Vlade o izdržavanju kazne osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju iz 2004. godine.

Javnost je o ovoj odluci obavijestio ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab na svom "Tviteru". On je napisao da je ta zemlja saglasna sa odlukom da Karadžić bude prebačen u jedan od njenih zatvora i da treba da se ponosi svime što je učinila da obezbijedi njegovo hapšenje, pa do toga da baš u toj zemlji izdržava kaznu.

Interesantno je, pišu "Novosti", da je Rab poslije 50 minuta ponovo tvitovao i napisao da svima želi srećan Bajram i da se ove nedjelje pridružio virtuelnom iftaru, kako bi bezbjedno proslavio taj muslimanski praznik.

Karadžić (75) je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine. Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Kaznu u Velikoj Britaniji u zatvoru Vejkfild već je izdržavao srpski general Radislav Krstić, a tamo je stalno primao prijetnje od muslimanskih zatvorenika, više puta su pokušali da ga napadnu.

Generalu su 2010. godine trojica muslimana uspjela da priđu i napadnu ga, kada su ga šipkom tukli po tijelu, a žiletom isjekli po licu i prerezali vrat. Jedan od njih je pokušao da ga zakolje, ali je general uspio da ga odgurne i odbrani se dok nisu intervenisali stražari.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bogoljub

Pomozi Bože da bar malo u tim ljudima koji odlučuju humanost proradi pa da Radovanu odrede drugu i normalniju lokaciju za izdržavanje kazne

MONDO REPORTAŽE