• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDA: Janšine izjave su islamofobične

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da komentar premijera Slovenije Janeza Janše na podršku Sarajeva Palestini "utemeljena je na ksenofobiji i predrasudama prema BiH, Bošnjacima i muslimanima uopšte".

 SDA: Janšine izjave su islamofobične Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

“U brojnim evropskim metropolama, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, održani su građanski protesti u znak podrške napadnutom narodu Palestine, ali jedini protesti koji smetaju gospodinu Janši jesu ovi u Sarajevu. Ako Janez Janša misli da bilo ko može uskraćivati demokratska prava ljudima u BiH, samo zato što ovdje žive i muslimani, onda živi u velikoj zabludi”, navedeno je u saopštenju, a prenosi N1.

Kako se ističe, građani BiH, a posebno Sarajlije su platili visoku cijenu slobode koju kane zadržati.

“Navedeni rezon vrlo jasno svjedoči o islamofobnim gledanjima i stavovima Janeza Janše, neodoljivo podsjećajući na podmukli non-paper koji predviđa promjenu granica na Balkanu po etničkom prinicipu”, zaključeno je.

Na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu ranije danas je održan “Skup podrške palestinskom narodu” na kojem se okupilo više od hiljadu građana.

Okupljeni, noseći zastave Palestine i Bosne i Hercegovine, poručili su kako tim protestom žele poslati poruku podrške Palestincima koji se decenijama suočavaju s izraelskim nasiljem i napadima.

Građani, koji su pristigli iz mnogih gradova BiH, također su držali transparente s natpisima “Bojkotovati Izrael”, “Bosna i Hercegovina je uz Palestinu” i “Pravda za Palestinu”.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE