• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Čović: Nema vanrednih niti spajanja lokalnih i opštih izbora

Autor Brankica Spasenić

Delegacije SNSD-a i HDZ-a razgovorali su danas u Banjaluci o izbornom zakonodavstvu i drugim pitanjima, a nakon sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je usaglašeno da nema instituta vanrednih izbora niti spajanja opštih i lokalnih izbora u BiH.

 Dodik i Čović o vanrednim izborima  Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Takođe, rečeno je da se mora obezbijediti da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike na različitim nivoima.

"Nema spajanja termina i uvođenja instituta vanrednih izbora, jer bi to dovelo do haosa i stalno bi se dešavali izbori," dodao je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je pojasnio da je do sada postojao stav da se spoje izbori, a sada je odlučeno da to više nije tema.

Dodik je istakao i da ne treba očekivati da će se desiti bilo kakave reforma izbornog zakonodavstva ukoliko ne dođe do saglasnosti oko izbora članova Predsjedništva BiH i izbora za Dom naroda.

Podvukao je da je Srpska protiv toga da se član Predsjedništva bira u parlamentu nego isključivo neposrednim izborom.

"Spremni smo da jedan bude biran iz RS, a usaglasili smo da se iz Ustava ne može brisati - konstituvni narodi. Samo na bazi tog koncepta, BiH može da djeluje i to nije antidejtonski," poručio je Dodik.

Podvukao je da se mehanizmom izbora mora obezbijediti da konstitutivni narodi nedvosmisleno biraju svoje političke predstavnike na različitim nivoima

"Saglasni smo da treba zatvoriti kancelariju visokog predstavnika i obezbijediti da u Ustavnom sudu BIH budu samo domaće sudije, a ne i strane," rekao je Dodik, te ponovio, govorećio o novom visokom predstavniku za BiH, da „SNSD nije spreman prihvatiti nekoga ko ne prođe proceduru kako je previđeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma“.

Govoreći o izbornom zakonodavstvu, Čović je kazao da je Centralna izborna komisija „nelegitimna“ i da ne može odražavati potrebe izbora u BiH.

"Moraćemo usaglasiti i da mandati pripadaju strankama," rekao je Čović.

On je pozdravio dolazak novog visokog predstavnika umjesto Valentina Incka, ali i poručio da BiH ne može ići ka kanidatskom statusu uz neku vrstu protektorata, a kakav je OHR.

Povezano

Dodik i Čović: Nema vanrednih izbora niti spajanja lokalnih i opštih izbora

Delegacije SNSD-a i HDZ-a razgovorali su danas u Banjaluci o izbornom zakonodavstvu i drugim pitanjima, a nakon sastanka predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao da je usaglašeno da nema instituta vanrednih izbora niti spajanja opštih i lokalnih izbora u BiH, kao i da se mora obezbijediti da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike na različitim nivoima.

- Nema spajanja termina i uvođenja instituta vanrednih izbora, jer bi to dovelo do haosa i stalno bi se dešavali izbori - dodao je Dodik.

Do sada je bio stav da se spoje izbori, pojasnio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, a sada je odlučeno da to više nije tema.

Uskoro opširnije...

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

To je čisti lopovluk ,spajanjem izbora bi se uštedelo 10 miliona maraka svake druge godine ,što bi omogućilo usmeravanje tih para u nešto korisno. Ali njima je bitno da nas svake 2 godine maltretiraju svojim lažima u predizbornim kampanjama

MONDO REPORTAŽE