• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukovodstvo RS u Bijeljini: Nejasnoće i sporečkanja oko eksproprijacije, vodovoda i pijace

Autor Siniša Stanić

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, nakon sastanka sa rukovodstvom Srpske i članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, iznio je određene optužbe na račun republičke vlasti. Ubrzo je uslijedio odgovor Dodika i premijera Radovana Viškovića.

 Rukovodstvo RS u Bijeljini: Nejasnoće i sporečkanja oko eksproprijacije, vodovoda i pijace Izvor: Ana Marković/Srna

Petrović se novinarima obratio posljednji, nakon Željke Cvijanović, Viškovića i Dodika i izjavio "da narodni novac treba trošiti na dobrobit svih građana."

On je izjavio da je na današnjem sastanku sa zvaničnicima Republike Srpske u Bijeljini pokrenut veliki broj tema, od kojih su neke, kako je naveo, manje, a neke više bolne.

"Započeti projekti, kao što je auto-put i izgradnja nove autobuske stanice, imaju svoju dinamiku. U skladu sa prilivom sredstava u budžet nastavljamo ono što je započeto", rekao je Petrović novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Radovanom Viškovićem i predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

On je naveo da je za pripreme za izgradnju Drinskog nasipa "izgubljeno sedam godina" i da Gradska uprava ne želi više da čeka, te da će ispoštovati svoje obaveze u postupku eksproprijacije.

"Pokrenućemo da se novac isplati ljudima i da ta izgradnja zaživi, jer to ljudi od nas očekuju. Novac će biti utrošen na pravi način. Objasnićemo ljudima koliko je to značajno i ustanoviti cijenu eksproprijacije", rekao je Petrović i dodao da je riječ o 3.000 parcela.

On tvrdi da je "Gradu amandmanom oduzeto 600.000 KM sa pozicije eksproprijacije".

Govoreći o modernizaciji poljoprivrede i projektima navodnjavanja, on je istakao da su oni uspješno realizovani u svim mjesnim zajednicama i da je saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pozitivna.

On kaže da je u planu nastavak projekta navodnjavanja u mjesnoj zajednici Kojčinovac, a da bi dobro bilo da se širi prema Brčkom.

Petrović je rekao da je na sastanku bilo polemike o preuzimanju kreditnih obaveza za AD "Vodovod i kanalizacija".

"Učesnike sastanka upoznao sam o obećanom smanjenju cijene vode, nagomilanim dugovima, kreditnim zaduženjima i oduzimanju PDV sredstava koja pripadaju Bijeljini od strane Ministarstva finansija. Želimo da znamo ko je šta u prošlosti obećavao, da li se i dalje stoji iza tih obećanja", naveo je on.

Što se tiče vraćanja AD "Grad" u nadležnost grada Bijeljina, on tvrdi da je raritet u Republici Srpskoj da, kako kaže, Vlada upravlja kvantaškom i stočnom pijacom.

Petrović je rekao da je na sastanku bilo riječi i o Banji Dvorovi i da je konstatovano da je zajednički cilj da u toj ustanovi radi 100 do 130 ljudi, da postane zadravstveno-turistički centar.

"U Banji postoje veliki problemi. Izdvajanja Gradske uprave za sedam mjeseci njenog djelovanja u kovid sistemu bila su više od 200.000 KM", naveo je Petrović i dodao da je cilj da bude riješen status ove banje.

On je dodao da je premijer Višković izrazio spremnost da se utvrdi šta su čije nadležnosti i da se riješi taj problem.

Petrović je istakao da je za projekat auto-puta postupak eksproprijacije završen više od 95 odsto.

"Nema potrebe da iko svojata bilo čije projekte. Obaveza Vlade je da ulaže u svaku lokalnu zajednicu", rekao je Petrović.

Višković: Petrović možda nije uspio da se informiše

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je Vlada, preko resornog Ministarstva poljoprivrede, prije tri godine Gradu Bijeljina prebacila 800.000 KM za eksproprijaciju zemljišta za potrebe gradnje Drinskog nasipa.

Višković je rekao da gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, otkad je na vlasti, neke stvari možda nije uspio da uprati ili da se informiše.

"To nema veze sa bilo kakvim amandmanima ili sa lokalnom skupštinom. To je novac koji je došao na račun Grada prije tri godine i molim Vas da neke stvari razumijemo", rekao je Višković, demantujući podatke koje je iznio gradonačelnik Bijeljine a u kojima je iznio optužbe na račun republičkih institucija.

Kad je riječ o Banji Dvorovi, Višković je naglasio da je odlukom Gradskog štaba za vanredne situacije, ona ubačena u sistem kovid odjeljenja kad je epidemiološka situacija u gradu to zahtijevala.

"Mi smo, uvažavajući taj momenat, na Upravom odboru Komenzacionog fonda donijeli odluku, za koju mislim da je već realizovana, da se Banja obešteti sa 200.000 KM, jer nije mogla da redovno obavlja svoje funckije, da prima goste i pacijente", objasnio je Višković.

On je naglasio da Vlada Republike Srpske apsolutno svoj posla dio radi više nego odgovorno, te da su Petrovićeve ocjene apsolutno ne stoje.

Višković je rekao da je narodni novac i budžet Grada Bijeljina, jer ni to nije ničija očevina ili vlasništvo, te da su narodni i projekti.

Sve što republička vlast uradi u ovom gradu, dodao je Višković, od auto-puta, vodovoda, škole, dvorane, vrtića, sve su to narodni projekti.

Premijer je pozvao gradonačelnika Bijeljina da u tolerantnom, poštenom i iskrenom odnosu grade saradnju u narednom periodu i da ubuduće koristi tačne podatke.

"Razgovarao sam sa gradonačelnikom neformalno na komemoraciji bivšem gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću i tada sam stekao utisak da ćemo imati korektnu saradnju. Što se mene tiče, imaćemo je, bez obzira na činjenicu da je danas javnosti predstavljeno nešto dijametralno suprotno od onoga što je zapravo bilo na sastanku", istakao je Višković.

On je dodao da je na sastanku čak bila i prijateljska atmosfera.

"Za sve stvari koje su tamo postavljene imamo načina kako da ih riješimo i tako ćemo ih i rješavati. Pozivam gradonačelnika da to radimo", rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada i premijer niti upravljaju stočnom pijacom niti bilo kojom drugom pijacom u Bijeljini.

"To je akcionarsko društvo i malo je degutantno kad naši građani čuju da Vlada upravlja stočnom, kvantaškom ili nekom drugom pijacom, a ne znam ni gdje se nalazi. Bez obzira na sve to, daću doprinos da se to pitanje riješi", rekao je Višković.

Dodik: Gradonačelniče, nije fer

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je proteklih 10 godina u Bijeljinu uloženo 400 miliona KM, odnosno 40 miliona godišnje, što znači da jedan budžet ovog grada ide sa republičkog nivoa, te zatražio od bijeljinskog gradonačelnika Ljubiše Petrovića da to ne derogira.

Reagujući na podatke koje je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske iznio gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, a u kojima je iznio optužbe na račun republičkih institucija, Dodik je rekao da ovdje ne postoji sporazum Dodik-Mićić u personalnom smislu, već dogovor da republička i gradska vlast rješavaju pitanja.

"Ova priča koju vi želite da nametnete apsolutno je deplasirana politički. Nemojte na taj način igrati, jer to nije korektno. Republika je ovdje uložila, izgradila Bolnicu vrijednu 80 miliona, a vi još niste platili obaveze", rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Osim toga, kaže Dodik, Republika ovdje gradi auto-put koji košta 140 miliona evra, samo ovih 20 kilometara od Bijeljine do Rače, a vi ništa ne dajete.

"Republika se zadužila za Drinski nasip, ne može gradonačelnik da bira cijenu koju će platiti Republika. Niste na pravi način intepretirali, niste korektno postupili. To je Vaš pristup, došli smo i rekli da nam date konkretne projekte da vidimo gdje smo i šta radimo, kako bismo mogli da nastavimo da radimo", rekao je Dodik.

On je naveo da je grad Bijeljina dužan tri miliona KM kredita koji je Vlada uplatila u ime grada, kao i da je Vlada bila garant za kredit za bijeljinski vodovod.

"Bijeljina ne može da isplaćuje taj kredit i on pada teret na Vladu. Ali, morate i vi jednog dana da to riješite. Mi smo ponudili da napravimo sporazum i kažemo evo riješite to u narednih 10 godina, a mi ćemo isplatiti taj kredit, koji je oko osam miliona KM", rekao je Dodik i poručio da Petrović da o ovome nije govorio na konferenciji za novinare, ali je pričao o tome da gradu neko uzima novac.

Dodik je poručio da Bijeljina ne bi nikada riješila pitanje vodovoda da nije Vlada Srpska bila garant i da samo traži da se to poštuje.

"Vi se s pravom zalažete da zaštitite prava grada, ali morate da razumijete da ono što je u vašem vlasništvu – vi odgovarate za to i to mi ne možemo da platimo. Možemo da pomognemo i zato smo bili danas", rekao je Dodik.

On je istakao da je lažna priča da ja lično sa pokojnim gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem napravio neki lični sporazum.

"Kome to pada na pamet? Nije to naš novac, niti naši projekti. Mi smo neke projekte već realizovali, pa je to u vlasništvu grada. Mi smo došli ovdje da vam pomognemo, a ne da nam držite predavanja o zapošljavanju. Vi morate da naučite jednu lekciju – ne može vlast praviti privredne kapacitete, nemamo mogućnosti sad da dovedemo fabriku koja će zaposliti 300 radnika", rekao je Dodik.

On ističe da se zajednički treba raditi da se naprave funkcionalne industrijske zone i da privuku poslovne ljude, te da lokalna zajednica koliko ima mogućnosti da svoj stimulans, dok Republika već daje.

"Gradonačelniče, nije fer, jer niste rekli neke stvari koje stoje na raspolaganju", rekao je Dodik.

On je poručio Petroviću, koji se zadnji obratio na konferenciji za novinare nakon sastanka, da sada razumije zašto je izbjegavao da prvi govori.

"Mislili ste da nama održite lekciju - nećete je nama držati. Mi smo krenuli kroz sve gradove u Srpskoj, a prvu smo izabrali Bijeljinu", rekao je Dodik.

On je upitao da li gradonačelnik misli da neko troši narodne pare jer je stalno to potencirao u svom izlaganju?

"Ako mislite da nečega ima, postoje istražni organi, podnesite prijavu i to ide na sud, koji odlučuje o tome. Nećemo se ovdje politički tući. Ja sam došao sa namjerom i dobrom voljom da nastavimo ove projekte - auto-put, Drinski nasip, sportsku dvoranu", rekao je Dodik.

On je istakao da odlazi iz Bijeljine uvjeren da je namjera i gradonačelnika i Gradske uprave da se dalje radi na svim ovim pitanjima.

"Odlazim sa ovog sastanka uvjeren da je gradonačelnik bio dobar domaćin i da je na sastanku bila kvalitetna rasprava o svim pitanjima. Sve i jedno pitanje bilo je otvoreno i na sva je dat odgovor i ne razumijem zašto je bilo potreba za ovakvom prezentacijom gradonačelnika", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE