• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasilo se Tužilaštvo BiH povodom Milanovićeve izjave

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je objavilo danas informacije o radu ove institucije u vezi sa procesuiranja ratnih zločina, a povod su, vjerovatno, navodi predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji kaže da "BiH zasipa optužnicama Hrvate".

 Oglasilo se Tužilaštvo BiH povodom Milanovićeve izjave Izvor: Anadolija/Mustafa Öztürk

Istakli su da je Tužilaštvo BiH od 2014. do 2020. godine podiglo optužnice protiv 612 osoba za krivična djela ratnih zločina i teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava, s naglaskom na istrage provedene u svim krajevima BiH, prenose Nezavisne.

"Navedenim optužnicama u periodu od 2014. do 2020. godine, obuhvaćeni su neki od najtežih ratnih zločina počinjeni na području Prijedora, Srebrenice, Doboja, Teslića, Zvornika, Brčkog, Vlasenice, Višegrada, Foče, Konjica, Orašja, Čapljine, Mostara, Sarajeva, Sanskog Mosta, Bugojna, Donjeg Vakufa, Bosanskog Novog i drugih gradova širom Bosne i Hercegovine", rekli su.

Reakcija Tužilaštva dolazi nakon što je Zoran Milanović rekao da "posljednjih sedmica i mjeseci vidimo protiv hrvatskih ratnih zapovjednika, optužbe za nedokazana, izmišljena djela kolektivne i komandne odgovornosti od prije 26 godina".

Možda će vas zanimati

Na to je on još kazao da optužnice nisu dobre za odnose dvije države i da ne planiraju suditi u Hrvatskoj osobama protiv kojih Tužilaštvo BiH podigne optužnicu.

"Iako Tužilaštvo BiH nema praksu nacionalnog prebrojavanja predmeta i optuženih, zbog neprimjerenih izjava pojedinih dužnosnika, možemo istaći da su se optužnice odnosile na počinitelje ratnih zločina iz svih naroda i svih krajeva Bosne i Hercegovine, a veći dio odnosio se na dužnosnike vojske, policijskih struktura ili političke dužnosnike iz Republike Srpske", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Osim Milanovića, kritike na rad Gordane Tadić je uputio više puta i lider SDA, te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović koji je nakon hapšena Osmana Mehmedagića i pretresanja njegovih privatnih objekata, rekao da ona procesuira samo Bošnjake.

"Tužilaštvo BiH će bez obzira na sve neprimjerene pritiske nastaviti raditi profesionalno i jednako prema svima, a u skladu sa Akcionim planom i obavezama iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina", rečeno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjetili su i na obraćanje glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Savjetu bezbjednosti UN-a iz prošle godine kada je pohvalio rad Tužilaštva i Gordane Tadić na predmetima ratnih zločina.

"Tužilaštvo je uvijek u potpunosti podržavalo rad Tužilaštva Bosne i Hercegovine i njegovu sadašnju glavnu tužiteljicu. Naše je potvrđeno mišljenje da ona i njen tim obavljaju svoj posao profesionalno i etički, a vjerujemo da će nastaviti procesuirati sve odgovorne za ratne zločine, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili službeni položaj", stoji u navedenom citatu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE