• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolumnistkinja "Nedeljnika": Potez Kine krnji Šmitovu moć i osnažuje Republiku Srpsku

Autor Dušan Volaš

Diplomatska nota kineske Ambasade u BiH, kojom Kina potvrđuje da ne prihvata legitimitet Kristijana Šmita, važna je podrška Republici Srpskoj koja krnji njegovu, a osnažuje poziciju Banjaluke, ocijenila je kolumnista "Nedeljnika" LJiljana Smajlović u izjavi za Srnu.

 LJiljana Smajlović komentar na diplomatsku notu Kine Izvor: FENA

"To ne mora da se iskaže na kratke staze. To ne mora da onemogući Šmita da se ponaša u Sarajevu kao da je visoki predstavnik EU, ali to svakako narušava, krnji njegov kredibilitet i njegovu moć i osnažuje poziciju Banjaluke", ističe Smajlovićeva.

Ona napominje da ne vidi da Moskva ili Peking mogu da osujete Vašington ili Brisel u njihovim namkerama sa BiH, ali da primjećuje da eskalira postojeći sukob unutar takozvane međunarodne zajednice, koja je do sada odlučivala o BiH i u kojoj se Zapad pretvarao da pokušava da djeluje kao međunarodna zajednica čiji su važan dio Kina i Rusija, i da ih uvažava.

Možda će vas zanimati

Smajlovićeva ukazuje da Zapad prestaje da uvažava Kinu i Rusiju i da je Vašington pokrenuo novi hladni rat i protiv Moskve i protiv Pekinga, pri čemu, kad je Kina u pitanju, to je prije svega zbog toga što ona postaje najvažniji konkurent, odnosno rival SAD.

"Ne bih nužno iz ovog poteza zvaničnog Pekinga izvlačila zaključak da su argumenti srpske strane u BiH ubedljiviji nego što su bili pre, kada je Peking ostajao nem na kršenje slova ili duha Dejtonskog sporazuma", napominje Smajlovićeva.

Ona ocjenjuje da je Peking sada postao mnogo samouvjereniji nego što je bio, a na Balkanu i agresivniji, a razlog za to je, kako ukazuje, što je ovo i područje "Pojasa i puta".

"Ovo je mesto njihovog velikog poslovnog i geopolitičkog projekta. I Peking sada kaže: `I mi se ovde pitamo, mi sada ulažemo veliki novac, gradimo velike projekte`", kaže Smajlovićeva.

Ona primjećuje da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik isti kakav je unazad godinama bio, ali da Kina nije ista.

"Ovo je jedna nova Kina na čiju podršku Republika Srpska može da računa na način na koji pre nije mogla. Ranije je Dodik morao da tumači šta su neizgovorene kineske pozicije, a sada to radi zvanični Peking", navodi Smajlovićeva.

Ona napominje da to što su Moskva i Peking sada zajedno otvoreno na istom kursu ne znači da oni mogu da spriječe Vašington i Brisel u tijelima u kojima Vašington i Brisel ili imaju većinu ili ne moraju da brinu o vetu.

Ali, kako ističe, kada Kina nešto kaže, zauzme neki stav, to nju obavezuje i obavezivaće je i u Savjetu bezbjednosti UN i svugdje gdje ona ima uticaja.

"Ovo je svakako važna podrška Republici Srpskoj", ocijenila je Smajlovićeva.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE