• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Komšić lagao, nasjela i opozicija u Srpskoj: Sjednica Predsjedništva o CBBiH nije održana

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH konačno je objavila da telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana 9. augusta 2021. godine. Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić je tvrdio drugačije i javnost doveo u zabludu.

 Telefonska sjednica predsjedništva BiH o CB BIH nije održana Izvor: MONDO/Samir Cacan

Riječ je o telefonskoj sjednici koju je sazvao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić o temi imenovanja Upravnog odbora Centralne banke BiH, podsjeća portal "Kliks" koji je dobio odgovor iz Predsjedništva BiH.

Tada je iz kabineta Željka Komšića saopšteno da je sjednica u toku te da su on i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović glasali za imenovanje novog-starog sastava Upravnog odbora, ali da se satima čeka odluka trećeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Zatim je objavljeno da je Dodik učestvovao u sjednici i tako prekršio dogovor političara iz Republike Srpske o neučestvovatnju u radu institucija BiH, osim kada je to neophodno.

Objavljena je mejl prepiska između kabineta u kojima je iz Dodikovog kabineta upućena poruka da ''nisu saglasni'' sa dnevnim redom sjednice.

Možda će vas zanimati

Iz Komšićevog kabineta ranije je saopšteno da je Dodik učestvovao u radu Predsjedništva i glasao protiv prijedloga imenovanja članova Upravnog odbora Centralne banke, ali da je preglasan te da su članovi tog odbora potvrđeni.

Iz Dodikovog kabineta saopšteno je da ni on ni njegovi saradnici nisu učestvovali na telefonskoj sjednici i da ona nije ni održana.

Po svim dostupnim informacijama tada se moglo zaključiti da telefonska sjednica Predsjedništva BiH nije održana, a kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH je učestvovao u radu ovog tijela utoliko što je odgovoreno na mejl o prijedlogu dnevnog reda.

Mnogi opozicioni lideri u Republici Srpskoj tada su osudili Dodika ''zbog kršenja dogovora'' i navodnog učešća na sjednici samo na osnovu informacija koje je proizveo Komšić.

U zaključcima koji su ljetos usaglašeni i potpisani od strane lidera stranaka iz Republike Srpske, a koji se odnose na neučešće odnosno blokadu rada institucija BiH u drugoj tački navodi se da potpisnici ''smatraju da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara), osim u slučajevima kada je neophodno učešće, radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona."

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

БањалучанИН

Неће се нико сјетити да призна да је насамарен. Доказ да опозиција више вјерује сарајеву него србима. Бар нек један од опозиционара изађе и каже да је погријешио. Бар један.

MONDO REPORTAŽE