• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trebinje: Opozicija predala krivične prijave zbog kiseonika 

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Narodni poslanici u NSRS Nebojša Vukanović i Ljubiša Krunić te odbornici opozicije u trebinjskoj Skupštini podnijeli su danas krivične prijave protiv rukovodstva trebinjske bolnice.

 Krivična prijava zbog afere kiseonik u Trebinju Izvor: Shutterstock/IvanC

Prijava je podnesena protiv aktuelnog direktora Bolnice Trebinje Nedeljka Lambete te protiv njenog Upravnog odbora i bivših direktora Ljubice Miljanović, Borislava Grubača i Vase Mijanovića.

„Nalaz inspektora potvrdio je da je Lambeta koristio tehnički umjesto medicinskog kiseonika, a prema našim saznanjima, tehnički kiseonik nabavljali su i navedeni bivši direktori. Upravni odbor koji čine Dobroslav Ćuk, Slobodan Radanović i Dalibor Rajković saučesnici su u ovoj priči i na neki način pokušavaju da amnestiraju odgovorne“, kazao je Vukanović.

Prema njegovim saznanjima, kako je naveo, kilogram tehničkog kiseonika na UKC-u Banjaluka plaćan je 80 feninga, a medicinski sada plaćaju 1,20 maraka, dok je Bolnica Trebinje tehnički gas kupovala po cijeni od 1,66 maraka bez PDV-a ili skoro 2 KM.

„Dakle, dva i po do tri puta skuplje nego što je plaćan na UKC Banjaluka. Ovakvo izvlačenje novca i nabavljanje tehničkog umjesto medicinskog kiseonika je nedopustivo“, smatra Vukanović.

On je dodao da ministar zdravlja Alen Šeranić, kao i direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta treba da podnesu ostavke.

„Očekujemo od tužioca da uradi svoj posao. Nedavno sam išao u Tužilaštvo da pitam zašto me ne zovu u vezi sa krivičnim prijavama koje sam podnio protiv odgovornih u Gradskoj upravi Trebinja u vezi sa novcem koji su dali za dugove Fudbalskog kluba Leotar, ali oni još ništa nisu preduzeli iako je prijava predata prije tri-četiri mjeseca. Nadam se da neće testirati naše strpljenje i da će već sutra postupiti po prijavi“, kazao je Vukanović, piše ''Direktportal.''

Odbornik koalicije HNP-PDP u trebinjskoj Skupštini Saša Borjan kaže da ovdje nije riječ samo o političkoj odgovornosti, već i o moralnoj, etičkoj i ljudskoj.

„U Trebinju se tehnički gas, koji je štetan po zdravlje ljudi, koristi posljednjih pet godina, zato podnosimo prijave protiv odgovornih. Zajednički imenitelj u aferi ’Kiseonik’ je SNSD koji je postavio svoje ljude na rukovodeće pozicije u Bolnici Trebinje i drugim javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, koje su u njoj učestvovale“, kazao je Borjan.

Odbornik Liste za pravdu i red u Skupštini Trebinja Nebojša Milišić istakao je da je za njega strašan podatak da je u Trebinju preminulo svih 40 pacijenata koji su bili na invazivnom respiratoru, dok je procenat preživljavanja u svijetu od 50 do 60 posto.

„Treba da se istraži šta se tu desilo, to je strašno. Zbog toga smo inicirali da se održi posebna sjednica Skupštine, ali smo minirani od strane vlasti koja je, izgleda, kupila jednog našeg odbornika. Ovo se mora istjerati na čistac, ovo su šokantni podaci, pa da je jedan život u pitanju, trebao bi cijeli grad da ustane“, rekao je Milišić.

Narodni poslanik PDP-a Ljubiša Krunić istakao je da su se danas okupili zbog toga što se niko iz sudstva i tužilaštva ne oglašava povodom ove krupne afere, kako bi poručili da tako više ne može.

„Tu smo da spriječimo dalje korištenje tehničkog kiseonika u medicinske svrhe u Republici Srpskoj koji je štetan po zdravlje ljudi“, kazao je Krunić i dodao da se nada da će Tužilaštvo uraditi svoj posao.

Odbornik SDS-a u trebinjskoj Skupštini Ilija Mastilović smatra da će, u moru afera koje su napravile vlasti RS na čelu sa SNSD-om, ova sa kiseonikom baciti u sjenu sve prethodne kao što je mobilna bolnica, respiratori, afera u vezi sa Institutom za javno zdravstvo i tako dalje.

„Građani Trebinja su zabrinuti i trebaju da odgovaraju svi oni koji su koristili tehnički kiseonik u medicinske svrhe“, istakao je Mastilović.

Oni su krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje simbolično predali u pet do 12.

„Direktportal“ je objavio da je Bolnica Trebinje koristila tehnički kiseonik u medicinske svrhe već godinama. Menadžment Bolnice nedavno je sazvao konferenciju za medije, ali na njoj nije dokazao da koristi medicinski kiseonik, piše ovaj sajt.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE