• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za mjesec dana više od dvije hiljade Srba iz FBiH zatražilo pomoć

Autor Vesna Kerkez

Za mjesec dana, koliko traje kampanja čiji je cilj da pomogne Srbima porijeklom iz Federacije BiH da sačuvaju svoju imovinu, pomoć je zatražilo više od 2.000 ljudi, potvrdio je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

 Za mjesec dana više od dvije hiljade Srba iz FBiH zatražilo pomoć Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

"Naša kampanja je vidljiva i efikasna. U većini slučajeva možemo da riješimo te probleme", kaže direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon.

On je za Radio Beograd naveo da je u FBiH u toku usklađivanje zemljišnih knjiga i katastra što nije sporno, ali jeste to što se usklađivanje sprovodi u odsustvu vlasnika imovine, jer oni nisu informisani da se to radi.

"Dovoljno je da dođu dva svjedoka i da kažu da određenu njivu već 20 godina obrađuje komšija, a ne pravi vlasnik. Taj komšija postaje vlasnik na osnovu održaja, a pravi vlasnik je izbrisan. Bilo je mnogo takvih slučajeva", rekao je Gujon.

On je naveo da se dešava i da se podmeću lažni kupoprodajni ugovori kojima se dokazuje da je vlasnik prodao imovinu za vrijeme rata, a onaj ko posjeduje imovinu o tome nije obaviješten.

Gujon je pozvao Srbe porijeklom iz Federacije BiH da se jave kancelarijama za pravnu pomoć koje je osnovala Republika Srpska.

"Usklađivanje traje godinama, a neko ko nije u Federaciji BiH ne može da isprati taj proces. Objavljuje se u Službenom glasniku i u lokalnim novinama. Kancelarije za pravnu pomoć mogu to da prate umesto vlasnika i da ih obavijeste o tome kada je vreme da se jave", kaže Gujon.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE