• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomisti iz opozicije: Inflacija će građanima RS pojesti najmanje jednu platu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Poslanici Jelena Trivić i Milan Radović održali su danas pres konferenciju na kojoj su pričali o ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi Republika Srpska.

 Milan Radović i Jelena Trivić Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Trivićeva (PDP) i Radović (SDS), ekonomisti po strucu, najavili da će jednom mjesečno imati obraćanje medijima u kojem će dominirati ekonomske teme.

"Državni neprijatelj broj 1 Republike Srpske je korupcija. Životni standrad u Republici Srpskoj u posljednjoj deceniji je u opadanju. Podaci govore da je sindikalna potrošačka korpa 1.954 KM, a prosječna plata je 1.026 KM što znači da prosječna plata pokriva tek nešto više od pola potrošačke korpe, a pokrivenost u 2007. godini iznosila je 57 odsto", upozorila je Jelena Trivić, potpredsjednica Partije demokratskog progresa.

Rekla je da su javna preduzeća trenutno gubitaši, što je porazna činjenica i posljedica lošeg upravljanja tim preduzećima.

"Velika šansa za razvoj Republike Srpske su uspješna javna preduzeća, jer bi kao takva po procjenama u budžet Republike Srpske mogla da uplate između 150-200 miliona KM godišnje na osnovu dividende, dok trenutno uplaćuju samo 25 miliona, a povuku 30 miliona KM godišnje", poručila je Trivić.

Kao rješenje problema, Trivićeva je navela da je potrebno izvršiti depolitizaciju javnih preduzeća i od gubitaša napraviti preduzeća na korist cijelog društva. Trivićeva se osvrnula i na ogromne probleme u sektoru zdravstva.

"Trend rasta dugovanja u zdravstvu se nastavlja, jer su dugovanja za samo sedam bolnica i za UKC RS tokom 2017. godine bila 100 miliona KM, a sa 31.8.2021. godine taj dug je iznosio 250 miliona KM. Rukovodstvo UKC-a je uspjelo da za par mjeseci tokom 2021. godine poveća svoj dug za 10 miliona KM. Ukupni dug zdravstvenog sektora je trenutno milijardu i 60 miliona KM, iako je premijer u ekspozeu obećao da će zaustaviti krvarenje zdravstvenog sistema", pojasnila je Jelena Trivić.

Trivićeva kaže da je priliv direktnih investicija u Republiku Srpsku na nivou statističke greške. 

"Priliv direktnih investicija posljednjih pet godina u prosjeku iznosi 250 miliona KM što je porazna činjenica, dok je u Srbiji priliv direktnih investicija po glavi stanovnika veći za 4 puta nego u Republici Srpskoj", objasnila je Trivićeva.

Zamjenik predsjednika SDS, Milan Radović istakao je da su najveći makroekonomski problemi Republike Srpske inflacija, spor rast BDP-a i ubrzano kretanje duga.

"Imamo nekontrolisanu inflaciju koja je uvezena i ne znamo kako će se kretati. Vlada RS nije donijela nijednu mjeru da se ograniči infacija i njeni efekti. Inflacija znači siromašniji građani RS u idućoj godini. Inflacija će osiromašiti građane za jednu do dvije prosječne plate tokom 2022. godine jer uvozimo veliku količinu robe široke potrošnje: ulje, meso, brašno, šećer kojoj ovih dana skače cijena i to je direktan udar na džepove građana", pojasnio je Radović.

On je pojasnio da uobičajne mjere borbe sa inflacijom su ograničavanje marže i intervencija iz robnih rezervi ali da Vlada nema mehanizme da interveniše jer robne rezerve ne postoje a Vlada je nesposobna da ograni cijene ograničavanjem marže.

"Bruto domaći proizvod imao je rast do 2010. godine od kada počinje stagnacija. 2010. godina je godina vraćanja na predratni nivo. Sada kad smo trebali imali progresivan rast imamo stagnaciju i rast koji zavisi isključivo od javnih investicija a ne rast prouzrokovan domaćom proizvodnjom", sugerisao je Radović.

On je kazao da je dug Republike Srpske 6.4 milijarde KM a dug Federacije BiH je 6,3 milijarde KM ili dug Republike Sprske u odnosu na projektovan BDP za ovu godinu je na 57% dok je dug FBiH 26% što znači da FBiH sa duplo više stanovnika ima jednak dug kao i Republika Srpska.

"SDS i PDP pripremaju ekonomske programe i vjerovatno će doći do njihove sinergije. Kad budemo u poziciji vlasti napravićemo diferenciranu stopu PDV-a jer je nelogično da se na lijekove i na luksuzne automobile plaća ista stopa PDV-a. Pored diferencirane stope PDV-a osnov našeg ekonomskog programa biće i Zakon o javnim nabavkama i novi Zakon o porijeklu imovine", zaključio je Radović.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE