• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Srpska spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Republika Srpska spremna za vraćanje oduzetih nadležnosti, te da je vrijeme da se vidi šta su pravi uzroci problema, te šta je dobijeno prenosom nadležnosti.

viber_image_2021-09-14_20-21-42-302 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Cvijanovićeva je naglasila da je potrebno sagledati na koji način može da se realizuje neka uspješnija budućnost, te da stvari treba posmatrati analitički i na način koji neće prouzrokovati neke posebne probleme, ali će dati mogućnost da stvari urede na prihvatljiv način.

"To su pitanja koja zaslužuju širu elaboraciju i svaki poslanik Narodne skupštine i konačno svaka politička partija treba tom pitanju da priđe na odgovarajući način. To su očekivanja naših građana", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Možda će vas zanimati

Govoreći o predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine posvećenoj vraćanju oduzetih nadležnosti, Cvijanovićeva je podsjetila da je više predlagača tačaka dnevnog reda, odnosno informacija kojima treba da se detektuju problemi i da se ide ka nalaženju rješenja.

"Ta rješenja treba da omoguće da sistem funkcioniše, da niko nikom ništa ne uzurpira, da niko nikoga ne maltretira i da se svi zajedno uputimo u ona najvažnija pitanja kojima se rješavaju najvažniji problemi građana", napomenula je Cvijanovićeva.

Međutim, navela je ona, ne mežete rješavati najvažnije probleme građana, ako stalno živite pod presijom i u strahu da će vam još neko nešto dodatno oduzeti.

"Očekujem da će narodni poslanici imati takav pristup prema svim ovim pitanjima. Ovdje se ne radi o tome da danas donesete određenu odluku, da reagujete, primit k znanju informaciju, kažete da povlačite neku saglasnost i da odmah prezentujete kakvo je to novo zakonsko rješenje", pojasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva tvrdi da je suština stvari u tome da se otvori put za odgovarajuće razgovore, koji bi mogli da traju i do šest mjeseci, zato što će to biti neki rok u kojem se od Vlade Srpske traži da ponudi određena zakonodavna rješenja da bi regulisali određenu oblast.

"Ovdje nema nikakve brzine, ničega nepromišljenog, ničega čime se zatvaraju vrata za razgovor ili traženje dobrog rješenja. Naprotiv, sve suprotno tome. Ovdje se bukvalno otvaraju vrata za odgovorajuće razgovore", poručila je predsjednik Srpske.

Prema njenim riječima, najvažnije pitanje je zašto je do ovoga došlo i šta je bio okidač za određenu krizu, da li je sistem koji smo dobili jeftiniji, efikasniji i da li je izgrađeno neko dodatno povjerenje.

"To nije slučaj i danas u BiH caruje nepovjerenje. Ono je daleko veće od stepena nepovjerenja koje smo imali godinama unazad. Sama namjera da se Srpske etiketira kao krivac za takvo stanje, ne rješava problem, jer su problemi ovdje sistemske prirode", smatra Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da bi ovo mogao da bude jedan od načina da se zaštiti Ustav, na koji se pozivaju i međunarodni predstavnici.

"Danas imate BiH u kojoj Republika Srpska brani svoje ustavne nadležnosti, ali i Hrvate koji se bore za legitimno predstavljanje. To su ustavne kategorije koje ne mogu da se ostvaruju", napomenula je Cvijanovićeva.

Mnogo je pitanja, navela je ona, kojima se treba baviti na posebnoj sjednici, na kojoj treba da se prime k znanju i usvoje određene informacije i da se definišu zajednički zaključci, koji će obavezati Vladi da u periodu od šest mjeseci izađe sa konkretnim zakonom.

"Za to vrijeme sve te oblasti biće regulisane na način kako one sada teku, da bi nakon toga bile postepeno zamijenjene da bi taj sistem bio bolji i efikasniji", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da je more problema koji su akumulirani godinama, te da pričati o problemima znači da tragate za rješenjima.

"Zabijati glavu u pijesak i praviti se da je sve u redu, a ništa nije u redu, jeste stvar koja može biti posebno problematična za neku budućnost BiH", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da ono o čemu govori Republika Srpska nije neustavno, već ustavno.

"Sigurna sam da Narodna skupština zna šta je na dnavnom redu i do čega treba doći i da pri tom niko nema namjeru da nekom nešto oduzme. Republika Srpska nikad nije oduzela ništa BiH niti joj je to namjera. Mi ovdje govorimo o nadležnostima koje su važne za funkcionisanje decentralizovanog sistema i definisane su Ustavom BiH", naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o očekivanjima od opoziciji u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je navela da ovakvim temama treba da prethodi usaglašavanje stavova, postizanje jedinstvenog odnosa prema tim pitanjima.

"Ovo su krupna politička i strateška pitanja i ona bi zahtijevala angažman svih. Neke partije misle da ne treba to da se radi jer ne smiju to da rade, druge smatraju da time daju krila vladajućim partijama, a sve govori da niko od njih nije ozbiljno shvatio zašto su ovo teme o kojima treba zajedno da diskutujemo", naglasila je Cvijanovićeva.

Bilo bi dobro, tvdri Cvijanovićeva, da ima tog jedinstva, ali ga nema i ne može se reći da je to pri put da se tako nešto dešava. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE