• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saslušan Šarović: Tužilaštvo istražuje navodni napad na ustavni poredak

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović saslušaj je dana u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u vezi s predmetom “napad na ustavni poredak”.

 Predmet napad na ustavni poredak saslušanje Mirka Šarovića Izvor: Anadolija/Mustafa Öztürk

On je novinarima rekao da su razgovarali o posljednjoj sjednici NSRS,

"Nejasno mi je zašto smo kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo saslušanje, ne vidim nekog posebnog smisla. Nisam imao ništa posebno im ni reći jer mi nismo ni prisustvovali glasanju u sjednici NSRS. Mi smo odustali od glasanja s obzirom na to da sama ta priprema prema našem mišljenju nije tekla kako treba", rekao je on, prenosi Kliks.

Kazao je kako ne zna u kojem će pravcu ovaj proces ići, niti šta je plan pravosuđa, ali je kazao svoj stav o samoj ideji prijenosa nadležnosti države na RS.

"Lično sam objasnio poziciju SDS-a u ovom procesu. Kao šef stranke sam im rekao stav, a što je poznato već sa sjednice NSRS. Uloga SDS-a kao opozicione stranke i mene kao lidera je poznat. Ja sam rekao da za mene nije sporan prijenos nadležnosti, ali smo u političkom smislu smatrali da smo trebali prvo postići unutrašnji konsenzus", rekao je on.

Na pitanje, da li sjednica NSRS zaista predstavlja napad na ustavni poredak, odgovara negacijom.

"Ja mislim da nije napad, ali o tim stvarima vodi računa neko drugi. Ja sam se protivio prenosu nadležnosti i 2005, 2006, i 2010. Zašto bih ja mijenjao sad stav, ali bih u političkom smislu birao neki drugi način", zaključak je Šarovića.

Nakon Šarovića, u Tužilaštvo bi trebalo danas da stigne i Nenad Nešić (DNS), a za sutra je planirano saslušanje Branislava Borenovića (PDP).

Predsjednik SPS-a Goran Selak saslušan je u ponedjeljak koji je rekao da su osumnjičeni predsjednici svih političkih partija u RS u predmetu koji se vodi protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak”.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine se provode aktivnosti u vezi s predmetom koji se odnosi na zaključke Narodne skupštine RS (NSRS) od 10. decembra o prenosu nadležnosti i biće nastavljene i u narednom periodu.

Kako je poznato, Tužilaštvo BiH ranije je u okviru istrage zatražilo određene informacije, uključujući i one koje se odnose na Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, a koji je u međuvremenu usvojila NSRS.

Takođe, NSRS je na posebnoj sjednici 10. decembra usvojla više zaključaka kojima se predviđa izrada zakona o povlačenju ranije date saglasnosti na uspostavljanje Visokog sudskog i tužiteljskog savjeta BiH, kao i nadležnosti u oblasti odbrane i bezbjednosti, te indirektnih poreza.

(Mondo)

pOVEZANOĐ

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE