• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legija svedok u slučaju braće Bitići

Sudsko veće odlučilo je da kao svedok na suđenju za slučaj braće Bitići bude saslušan nekadašnji komandant JSO Milorad Ulemek Legija.

 Legija svedok u slučaju braće Bitići Izvor: MONDO

Legija će biti saslušan na suđenju dvojici bivših srpskih policajaca Sretenu Popoviću i Milošu Stojanoviću, zbog pomoći izvršiocima ubistva braće Bitići 1999. godine.

Bivši pripadnici Posebnih jednica policije Popović i Stojanović su optuženi da su izvršili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika tako što su američke državljane, braću Ilija, Mehmeta i Agrona Bitićija "lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim licima MUP-a Srbije i Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) da ih liše života".

Tela braće Bitići, sa rukama vezanim žicom, pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom selu 2001. godine.

Kako je navedeno u optužnici, braću Bitići nezakonito su uhapsili 8. avgusta 1999. godine, posle izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju i predali ih nepoznatim maskiranim licima, pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Braća Bitići odvedeni su do jame za odlaganje smeća i tamo ubijeni.

Na današnjem glavnom pretresu predsedavajući veća sudija Vesko Krstajić je rekao da će Ulemek biti saslušan na zahtev Tužilaštva za ratne zločine, a datum saslušanja biće naknadno određen.

Ulemek je osuđen na po 40 godina zatvora za umešanost u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi, kao i za otmice koje je počinio "zemunski klan".

Na 15 godina zatvora Ulemek je osuđen i za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, kada su poginula četvorica funkcinera Srpskog pokreta obnove, Drašković zadobio teške telesne povrede.

Punomoćnik oštećenih advokat Dragoljub Todorović predložio je da se u daljem dokaznom postupku kao svedoci saslušaju i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i bivši visoki funkcioner MUP-a Dragan Karleuša na okolnosti masovnih grobnica u Petrovom selu.

Predloženo je i da svedoči penzionisani general Vojske SRJ Božidar Delić, koji bi na sudu trebalo da iznese svoja saznanja da li je na teritoriji Kosova i Metohije postojala "Atlantske brigada".

O ovim predlozima, kazao je Krstajić, sudsko veće će naknadno odlučiti.

Prema optužnici, braća Bitići bili su pripadnici dobrovoljačke jedinice "Atlantska brigada", koja se u aprilu 1999. stavila u službu OVK.

Suđenje će biti nastavljeno 9. juna.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE