• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solana: EU za stabilnu vladu u Srbiji

Evropska unija će podržati "svaku stabilnu vladu" u Srbiji, izjavio je u Briselu visoki predstavnik EU Havijer Solana.

 Solana: EU za stabilnu vladu u Srbiji Izvor: MONDO

On je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li bi EU prihvatila ulazak Socijalističke partije Srbije u vladu proevropskog bloka u Beogradu.

On je ocenio da su "srpski glasači iskazali ono što je većina naroda želela" i izrazio nadu da će, na temelju izbornih rezultata, biti sastavljena koalicija i vlada koja će pokrenuti sredstva i potencijale zemlje u pravcu Evropske unije.

Srpski građani su na izborima ispoljili želju da budu deo Evropske unije i, naglasio je visoki evropski predstavnik, "svaka vlada koja bude ispunjavala te nade, biće prihvatljiva".

Solana je ukazao na činjenicu da je uspeh proevropskih, reformskih snaga na srpskim izborima ostvaren u "veoma teškom trenutku za srpski narod i iznedrio je ono što je želela većina naroda".

Zamoljeni da objasne da li takva izjava Solane znači neku promenu EU u gledanju na ideološki profil i program SPS, diplomatski izvori u Briselu su agenciji Beta rekli da i sami "proevropski, demokratski izvori u Beogradu tvrde da se SPS promenila, postala pragmatična i da nije protiv ulaska Srbije u EU".

Oni su podsetili da su Evropska unija i Solana dali podršku i formiranju prethodne manjinske srpske vlade na čelu s Vojislavom Koštunicom u kojoj nije bila Demokratska stranka, a kojoj je u parlamentu podršku davala Socijalistička partija Srbije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE