• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK BiH: Neophodno obezbijediti novac za sprovođenje izbora

Autor Nikolina Damjanić

Centralna izborna komisija (CIK) BiH, nezadovoljna ishodom jučerašnjem sjednice Savjeta ministara, još jednom poziva donosioce odluka u BiH da u zakonskom roku obezbijede sredstva za sprovođenje opštih izbora ove godine.

 CIK poziva na obezbijeđivanje sredstava za izbore Izvor: CIK BiH

Iz CIK-a pozdravljaju održavanje telefonske sjednice Savjeta ministara u vezi sa donošenjem odluke o obezbjeđivanju finansijskih sredstava za sprovođenje opštih izbora, ali naglašavaju da, vodeći računa o jasno propisanim rokovima i izričitim obavezama institucija BiH, ne mogu biti zadovoljni ishodom te sjednice.

Pozivajući se na odredbe člana 1.2a Izbornog zakona BiH, iz CIK-a ističu da je "imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za sprovođenje izbora moraju obezbijediti u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja".

Iz CIK-a su naveli da je neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIK-a BiH o poništenju već sprovedenih postupaka javnih nabavki.

Potom, dodaju, slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIK BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da angažuju dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu CIK-a BiH.

Savjet ministara juče na vanrednoj telefonskoj sjednici nije postigao konsenzus da se sredstva iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina odobre za finansiranje opštih izbora, kako je to tražila Centralna izborna komisija.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE