• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Volja, ne i dogovor o Vučiću-gradonačelniku

Radikali, "narodnjaci" i socijalisti saopštili su da su dogovorili "principe" na kojima će raditi nova uprava u Beogradu, ali ne i kadrovska rešenja.

 Volja, ne i dogovor o Vučiću-gradonačelniku  Izvor: MONDO

Na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare, od koje se - nezvanično - očekivalo da kandidat Srpske radikalne stranke (SRS) potvrdi da će biti novi gradonačelnik Beograda - Aleksandar Vučić je saopštio da se pregovori nastavljaju, kad je reč o kadrovskim rešenjima i konkretnim pitanjima vezanim za gradsku vlast.

Okružen mnogobrojnim mladim pristalicama, obučenim da "odmah izađu u provod na beogradske splavove", Vučić je rekao da SRS, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija i koalicija okupljene oko Socijalističke partije Srbije "danas može da objavi da postoji volja kod svih stranaka za formiranjem nove gradske vlade".

Principi po kojima će raditi nova gradska uprava su, kako je rekao, briga o Beograđanima, deci i starijim licima, ubrzani ravnomerni razvoj grada i infrastrukture, efikasno upravljanje svim komunalnim sistemima, javnost u radu gradske uprave, borba protiv korupcije i izgradnja neprofitinih stanova.

Vučić je dodao i da je spreman da bude gradonačelnik, a portparol DSS-a Andreja Mladenović podsetio da je njegova stranka odmah podržala tu ideju.

Iako je najavljeno da će na konferenciji govoriti "tri Aleksandra" - Vučić, Popović (DSS) i Antić (SPS) - kandidat DSS za gradonačelnika, Aleksandar Popović nije se pojavio pred novinarima.

Posle "čaršijskih priča" da se Popović protivi koaliciji s radikalima i socijalistima, Mladenović je - na novinarsko pitanje - istakao da je Popović odsutan isključivo iz "zdravstvenih razloga". Nadovezao se i Vučić, obavestivši javnost da se sa kandidatom DSS čuje "10-15 puta dnevno".

Aleksandar Antić rekao je da koaliciju SPS-PUPS-JS zanimaju samo ozbiljni razgovori o budućem gradskom timu. "Mi nismo tu da bilo koga podržavamo, već želimo da napravimo ozbiljne razgovore o timu koji će voditi Beograd. Za mene lično Vučić je najlogičnije rešenje, ali o tome ćemo još razgovarati. Ja sam veliki optimista."

Vučić je "ispalio" i nekoliko političkih poruka, poput ove: "Zamolio bih predstavnike bivše vlasti iz DS-a da ne sklanjaju papire, jer Beograđani imaju pravo da znaju kako su se vodile finansije!"

Druga poruka je da neće biti političkog revanšizma i da su za njih svi građani Beograda isti, kao i da za posao u gradskoj upravi ne treba da strahuju svi koji su radili pošteno i odgovorno i koji nisu posao dobijali po političkoj liniji.

Kao najvažnije prioritete buduće gradske vlade, Vučić je naveo izgradnju mosta koji bi povezivao Surčin i Obrenovac, nove obilaznice oko Beograda, a što se tiče mosta na Adi, rekao je da taj ugovor neće biti poništavan samo u slučaju da je "pravno perfektan"

Portparol DSS, koja je učestvovala i u prethodnoj gradskoj vladi, ali sa DS, izbegao je diplomatskim rečnikom odgovor na pitanje da li oseća moralnu odgovornost što sada praktično vlast predaje u ruke radikala. "Još na početku izborne kampanje rekli smo da ćemo o eventualnim koalicijama odmah obavestiti javnost. Znači, nikoga nismo prevarili i ljudi su glasali za naš program i naše ljude. Ne stidimo se našeg učešća u prethodnoj vlasti, svi resori koje je vodio DSS su funkcionisali dobro i sa tim rezultatima smo izašli pred birače."

Mladenović je rekao i da DSS nije razgovarao sa DS o formiranju vlasti: "Ovo nije stvar života i smrti kad se pravi nova koalicija. Mogu reći da smo u korektnim odnosima sa DS".

Dok je predstavniik DSS-a eksplicitno podržavao sve što je Vučić rekao, predstavnici SPS-a i PUPS-a bili su poprilično uzdržani tokom konferencije za štampu, a Antić je posle nekoliko vezanih novinarskih pitanja izjavio: "Nekim medijima očigledno smeta što je koalicija SPS PUPS JS danas ovde. Niko nas nije naterao, mi smo ovde zato što šmo želeli."

Kad je mikrofon prepušten novinarima, za reč se javio predstavnk pokreta "Evropa nema alternativu" i obratio se Vučiću: "Da li ste svesni da nikad nećete biti gradonačelnik Beograda", rekao je taj mladić i najavio "građanski protest" protiv najavljene koalicije.

Predstavnici pokreta su nosili transparent "Ne damo ti Beograd".

"Ne pada mi na pamet da vas izbacujem, iako bih to lako mogao da učinim... vaše nepristojno ponašanje pokazuje na kom ste nivou i vi i Dragan Đilas, koji ne zna da prihvati poraz", uzvratio je Vučić i dodao: "Nećete nas uplašiti, imamo više studeneta, sindikata i pristalica od Dragana Đilasa i uveren sam da ćete za četiri godine biti na ovoj, a ne na drugoj strani."


Na gradskim izborima većinu od 45 mandata osvojila je lista "Za evropski Beograd", SRS je osvojio 40, koalicija DSS-NS 12, LDP sedam, dok je koalicija stranaka okupljenih oko SPS osvojila šest odborničkih mesta u Skupštini grada. Gradska skupština prema novom Zakonu o glavnom gradu ima 110 odborničkih mesta, tako da je za većinu potrebno 56 mandata

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić izrazio je uverenje da će se nastaviti pregovori između stranaka koje su prešle cenzus na izborima za odbornike gradske skupštine, ocenivši da sve "neće biti rešeno za nekoliko dana".

Odgovarajući na pitanje novinara o najavama o tome da će budući gradonačelnik Beograda biti Vučić, on je rekao da "neće sve biti rešeno za nekoliko dana". "Pregovori umeju da se iskomplikuju, naročito kada se pređe sa principa na pitanje kadrovskih rešenja", kazao je Alimpić na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

On je objasnio da će po objavljivanja konačnih rezultata izbora u konsultacijama sa šefovima odborničkih grupa zakazati konstitutivnu sednicu, na kojoj će biti izabran predsednik gradske skupštine. "Kakva će koalicija biti sastavljena, saznaćemo na samoj sednici kad bude obavljeno tajno glasanje", rekao je Alimpić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE