• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vašington tajms: Na Tadićevim plećima težak teret

Nedavno održani izbori u Srbiji daju nadu da će taj balkanski narod konačno izabrati kurs saradnje i integracije sa susedima, piše "Vašington tajms"

 Vašington tajms: Na Tadićevim plećima težak teret Izvor: MONDO

Ovaj  američki list ocenjuje i da je "na plećima lidera Demokratske stranke Borisa Tadića težak zadatak da utre put zapadnoj transformaciji".

Tadić, "proevropski lider DS-a", nakon što je osvojio 38 odsto glasova na izborima, pokušava da okupi vladajuću koaliciju. Medjutim, Socijalistička partija Srbije, koju je nekada vodio Slobodan Milošević, sada je umereno levičarska i u poziciji je da ključno utiče: Tadiću je neophodno 20 mesta da ima većinu i formira novu vladu, piše list.

"U zemlji koja je bila u centru većine dogadjaja koji su pogodili region od krvavog raspada bivše Jugoslavije 1991, izbori održani 11. maja su ključni: u igri je da li su Srbi voljni da počnu pregovore o ulasku u Evropsku uniju, i pored pitanja Kosova".

"I pored svog proevropskog stava, Tadić nije voljan da dozvoli da se Kosovo otcepi", piše list uz ocenu da se od oponenata razlikuje po tome što insitira da Srbija počne pregovore sa EU kao i da je to pitanje odvojeno od statusa Kosova.

Tome se žestoko protive dosadašnji premijer Vojislav Koštunica i  lider Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, koji smatraju da Beograd treba da "igra na kartu" Moskve i da se suprotstavi Evropskoj uniji.

"Stoga, izbori su bili o pravcu koji će Srbi odabrati: da li će gledati na Istok i nastaviti da podržavaju nacionalističku i antizapadnu politiku koja ih je odvela u četiri rata i pretvorila u 'medjunarodne parije' ili će gledati na Zapad i početi da preduzimaju korake, ma kako male i mlake, ka evropskoj integraciji i životu u napretku sa svojim susedima".

Izborni rezultat, po oceni američkog dnevnika, pokazao je da je Srbija i dalje duboko podeljena.

"U svojoj dugoj karijeri, Tadić je u više prilika utro put napretka. Da li smemo da se nadamo da će uspeti da napravi koaliciju i time utrti put ka zapadnoj transformaciji Srbije? Na njegovim plećima je taj težak zadatak", piše "Vašington tajms".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE