• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skup u Banjaluci završen: Ratni veterani otišli nezadovoljni (FOTO/VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS o boračkim zahtjevima neophodno da se ispoštuje propisana procedura, rečeno je na današnjem Kolegijumu koji je održan na zahtjev opozicije zbog protesta vetarana u Banjaluci.

 Protest veterana u Banjaluci Izvor: Mondo - Slaven Petković

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske održao je sjednicu na zahtjev klubova poslanika SDS, PDP DNS i Poslaničke grupe SPS.

Klubovi poslanika SDS, PDP, DNS i Poslaničke grupe SPS naveli su u obrazloženju da zahtjev upućuju u cilju zakazivanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske radi hitnog razmatranja proširene liste zahtjeva boračke populacije i analize stepena realizacije prethodnih zaključaka.

"Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić, koji je po ovlaštenju predsjednika Narodne skupštine sazvao i predsjedavao sjednicom Kolegijuma, obrazložio je da je za zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine neophodno da se ispoštuje propisana procedura u skladu sa Poslovnikom o radu Narodne skupštine Republike Srpske", saopšteno je iz NSRS.

Prema članu 170 Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, sazivanje posebne sjednice može zatražiti 28 narodnih poslanika, odnosno jedna trećina od ukupnog broja poslanika, predsjednik Republike Srpske i Vlada. Posebna sjednica može se zakazati i na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Poslanici opozicije izašli su nakon toga pred okupljene članove "Udruženja veterana odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske" da ih informišu o odluci Kolegijuma, a veterani su im poručili "da su ih izdali". Veterani su se nakon toga razišli ispred Narodne skupštine Republike Srpske čime je današnji skup završen.

Prethodno su klubovi poslanika SDS, PDP i DNS i Poslanička grupa SPS uputili rukovodstvu Narodne skupštine zahtjev za zakazivanje hitnog Kolegijuma, a nakon obraćanja okupljenima ispred Skupštine.

Protest veterana

Oko hiljadu ratnih veterana pod vođstvom udruženja "Udruženja veterana odbrambeno otadžbinskog rata" okupilo se u podne u parku Mladen Stojanović. Boračka organizacija (BORS) saopštila je da zvanično ne podržava ovaj skup. Nakon toga su otišli ispred Narodne skupštine.

Veterani su tražili se prekine redovna sjednica i da se na dnevni red kao dopuna stavi zahtjev o hitnom sprovođenju zaključaka sa posebne sjednice o stanju u oblasti boračko-invalidske zaštite, koja je održana u martu.

Neki od zahtjeva su odlazak u penziju sa 58 godina starosti, potpuno oslobađanja troškova liječenja za I i II boračku kategoriju, povećanje mjesečnog boračkog dodatka na pet maraka po mjesecu učešća u ratu.

Udruženja koja su danas danas protestovala tvrde da nisu ispunjeni zaključci sa posebne martovske sjednice NSRS. U pitanju je bilo osam zaključaka kojim bi se poboljšao status svih boračkih kategorija, sprovele aktivnosti na utvrđivanju broja socijalno ugroženih boraca starijih od 60 godina, te materijalno zbrinuli soocijalno najugroženiji borci.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su ranije danas sa predstavnicima Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata i zajednički ocijenili da je kroz partnerstvo i dijalog potrebno raditi na rješavanju svih pitanja od značaja za predstavnike organizacija proisteklih iz rata i unapređenju njihovog sveukupnog položaja u društvu.

(MONDO/Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE