• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlaganje sudjenja Stanišiću na najmanje tri meseca

Žalbeno veće Tribunala odobrilo zahtev Jovice Stanišića za odlaganjem postupka zbog lošeg zdravstvenog stanja

 Odlaganje sudjenja Stanišiću na najmanje tri meseca Izvor: MONDO

Žalbeno veće Haškog tribunala odobrilo je u petak zahtev Jovice Stanišića za odlaganjem postupka koji se vodi protiv njega i Franka Simatovića, na najmanje tri meseca, zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženog.

Ovom odlukom Žalbenog veća poništena je odluka Pretresnog veća od 10. marta prema kojoj je Stanišić sposoban da prisustvuje sudjenju, kao i odluka od 9. aprila, kojom se predvidja uspostavljanje video veze u pritvorskoj jedinici Tribunala, kako bi optuženi mogao da prati sudjenje, stoji u saopštenju Tribunala.

Žalbeno veće je utvrdilo da odlukom o uspostavljanju video veze, putem koje bi se Stanišiću omogućilo da učestvuje u sudjenju kada ga zdravstveni razlozi sprečavaju da fizički bude prisutan u sudnici, Pretresno veće nije pridalo dovoljan značaj njegovom temeljnom pravu da uživo prisustvuje sudjenju.

Žalbeno veće je takodje zaključilo da Pretresno veće nije uzelo u obzir da li će Stanišić moći da aktivno učestvuje u sudjenju putem video veze, imajući u vidu njegovo fizičko i mentalno zdravstveno stanje.

Iz tog razloga, Žalbeno veće je naložilo Pretresnom veću da sudjenje odloži za najmanje tri meseca i ponovo proceni zdravstveno stanje Stanišića pre nego što utvrdi kada bi sudjenje trebalo da bude nastavljeno, navodi se u saopštenju.

Sudjenje bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Stanišiću i njegovom pomoćniku Simatoviću, koje je počelo 28. aprila 2008, odlagano je više puta zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prvooptuženog.

Prema nalazima lekara, Stanišić boluje od teške depresije sa psihotičnim obeležjima, hronične bolesti organa za varenje i kamena u bubregu.

Njih dvojica su optuženi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu radi prisilnog i trajnog uklanjanja Hrvata i bosanskih muslimana iz velikih delova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od avgusta 1991. do decembra 1995. godine.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE