• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

80 godina od Bitke na Kozari: Položeni vijenci na spomen obilježje

Autor Vesna Kerkez

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici SUBNOR-a i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog položili su danas vijence na centralno spomen-obilježje na Mrakovici, povodom obilježavanje 80 godina od Bitke na Kozari.

 80 godina od Bitke na Kozari Izvor: Siniša Konjević/Srna

Vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske Republike Srpske Duško Milunović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Vijence su položili i izaslanik predsjednika Srbije ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministarka rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Darija Kisić Tepavčević.

Možda će vas zanimati

Cvijeće kod spomenika položile su i delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, poslanika u Parlamantarnoj skupštini BiH, srpski predstavnici u institucijama BiH, gradonačelnici i načelnici opština u Srpskoj.

Na spomen-obilježje cvijeće su položile i delegacije Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka, generali u Oružanim snaga BiH, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske i Srbije, udruženja logoraša Drugog svjetskog rata Republike Srpske i Srbije, Udruženja antifašista iz Bjelovara, te predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Izvor: Siniša Konjević/Srna

Na Memorijalnom zidu centralnog spomenika na Mrakovici upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na ovom području u toku Drugog svjetskog rata.

Polaganju vijenaca prethodio je parastos, koji je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke, a slijedi obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE