• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reakcije nakon odluke Ustavnog suda BiH, zvaničnici poručili: "Srpska ide dalje"

Autor Dragana Božić

Zvaničnici Srpske reagovali su na današnju odluku Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj.

 Reakcije na odluku Ustavnog suda BiH Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Ustavni sud BiH nastavio da se politički obračunava jer želi da sačini novi ustavni sistem u BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska ide dalje.

"Imamo svoje zakone i donosimo sve što je u našoj nadležnosti u skladu sa Ustavom. Tako ćemo raditi, uloga domaćin institucija jeste da kreiraju rješenja, a ne da to rade stranci", izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Stanarima.

Cvijanovićeva tvrdi da su određeni procesi u pravosuđu BiH da se operu biografije jednih, a da se okrene protiv drugih, te da je primjer retroaktivna primjena zakona u procesuiranju ratnih zločina.

"Ustavni sud BiH je trebalo da proglasi neustavnom intervenciju nekadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka na Krivični zakon BiH zato što nije bio ovlašćen po međunarodnom pravu, ali i po Dejtonskom mirovnom sporazumu da donosi bilo kakve izmjene i dopune zakona niti da ih nameće", rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: MONDO

Ona je podsjetila da Incko nije bio ovlašćen da sankcioniše ljude ali je to ovlašćenje sam sebi pribavio. "On nije smio da sankcioniše i legalne organe koji imaju pravo da donose zakone", kategorična je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da visoki predstavnik nije ovlašćen po međunarodnom pravu, pogotovo domaćem, da donosi zakone niti da ih mijenja.

"Navikli smo na ovakve odluke Ustavnog suda BiH, dešavaju se u nizu s namjerom da bude sačinjen novi ustavni sistem, a ne da se poštuje Ustav. Jednostavno, riječ je o političkom obračunu", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je donesena još jedna politička odluka u nizu. 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je današnja odluka Ustavnog suda BiH da neustavnim proglasi Zakon o neprimjenjivanju odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka još jedan korak ka zaoštravanju političkih prilika u BiH, te da je taj sud odavno instrument samo jedne politike i samo jednog naroda u BiH.

Čubrilović je napomenuo da je isti sud prije desetak dana donio odluku o privremenom stavljanju van snage Zakona o lijekovima, a danas odluku o nametnutom "Inckovom zakonu", saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"Ovim je Ustavni sud BiH već započeo predizbornu kampanju samo jedne politike u BiH", rekao je Čubrilović, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja.

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

On je dodao da je Odbor za ustavna pitanja u odgovoru koji je u februaru poslao Ustavnom sudu BiH na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koji je pokrenulo sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, iznio valjane dokaze za njegovo odbacivanje, ali da je Ustavni sud BiH, uprkos tome, donio još jednu političku odluku.

"Svima je jasno da dio Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nema Ustavom BiH predviđenu procesnu mogućnost za pokretanje postupka, jer Vijeće naroda nije poseban zakonodavni organ. Zbog toga je samo podnošenje ovog, ali i drugih zahtjeva, suprotno članu VI/3a) Ustava BiH i Ustavni sud nije imao ustavni osnov za njegovo razmatranje i bio je dužan da ga odbaci", rekao je Čubrilović.

On je naglasio da visoki predstavnik nema ovlašćenje da donosi zakone, te podsjetio da je i Venecijanska komisija u studiji u kojoj se bavi ovlašćenjima visokog predstavnika navela da "demokratski princip suvereniteta naroda traži da zakone usvaja tijelo koje je narod izabrao".

U odgovoru Odbora za ustavna pitanja navedeno je da "član 3 /prvog/ Protokola uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima traži da zakonodavno tijelo bira narod, a ovo pravo je lišeno svog sadržaja ako zakone usvaja neko drugo tijelo ili pojedinac".

"Iako se navedenom odlukom Valentina Incka krši pravo na slobodu izražavanja propisano Ustavom BiH, Ustavom Republike Srpske, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, Ustavnom sudu BiH to nije bio dovoljan osnov za odbacivanje tog zahtjeva", rekao je Čubrilović

On je napomenuo i da ovakvim i sličnim odlukama Ustavni sud BiH pokušava da promijeni dejtonsku strukturu BiH i da se stavi iznad Ustava i zakona ove zemlje, ali i međunarodnih akata, svjesno i planski ih kršeći zarad ostvarivanja političkih želja jedne politike i samo jednog naroda u BiH.

(Mondo/Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE