• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Formiranje Vlade: Ugovori, pregovori i ministri

Mira Marković o novoj vladi Srbije. Narodnjaci, radikali i SPS već podelili ministarstva. DS ima tim, tvrde mediji.

 Formiranje Vlade: Ugovori, pregovori i ministri Izvor: MONDO

Predstavnici partija koje su ušle u parlament nastavljaju neformalne razgovore o formiranju nove Vlade Srbije i vlasti na lokalnom nivou, dok se zvanični razgovoru očekuju u nedelju, pošto se predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić vrati iz Rusije, a Tomislav Nikolić iz posete Šešelju u Hagu.

I dok su neki mediji tvrdili da je Dačić otišao u Moskvu po mišljenje Rusa Rusa i Mirjane Marković kojem bloku da se prikloni, supruga Slobodana Miloševića potvrđuje njegove reči da se njih dvoje nisu videli. Ona je za "Kurir" izjavila da ni ne ne zna da je Dačić u Moskvi i dodala da nema nikakvog uticaja na pregovore, ali je ipak iznela svoje viđenje vlade.

"Nikakvu ulogu nemam u pregovorima o formiranju vlade Srbije. Podržavam svaki savez ili koaliciju koja će se boriti za celovitost i terirorijalni integritet Srbije, bolji standard i socijalnu pravdu. Srbija treba da bude ravnopravni član međunarodne zajednice, a ne izolovana zemlja", rekla je profesorka Marković.

Ona je prokomentarisala i izveštaje pojedinih medija da se videla sa Dačićem u Moskvi rečima: "Znate, oni su tako puštali vesti i lagali kako se moja porodica obogatila, moj sin, suprug, ja…"

U iščekivanju povratka Dačića iz Moskve, beogradski listovi i dalje objavljuju "nezvanične informacije od anonimnih izvora bliskih pregovorima" dokle se stiglo sa formiranjem nove vlasti na republičkom, gradskom i opštinskim nivoima.

"Novosti" tako objavljuju da su posle usaglašavanja pet principa pregovori DSS/NS - SRS - SPS/PUPS/JS prešli u višu fazu i da je u toku pisanje koalicionog sporazuma koji bi trebalo da raguliše njihove međusobne odnose u budućoj vladi.

Radi razrade dogovora i utanačenja detalja pregovarači su navodno formirali posebne timove koji će pripremiti teren za sutrašnji nastavak pregovora.

"Press" međutim tvrdi da se otišlo mnogo dalje i da su već razdeljena ministarstva. Prema ovoj preliminarnoj raspodeli Vojislav Koštunica ostaje premijer, dok bi Ivica Dačić bio vicepremijer. Predsednik skupštine bi bio radikal, najverovatnije Tomislav Nikolić, mada bi i socijalisti voleli da dobiju to mesto.

DSS-u bi pripali još i: MUP, BIA, spoljni poslovi, trgovina i turizam.
Radikali računaju na odbranu, pravdu, finansije, guvernera prirodne resusrse, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Socijalisti bi se zadovoljili sa prosvetom, zdravstvom i ministarstvima za rad i socijalnu politiku, i omladinu i sport.

Zanimljiv je "slučaj" ministarstva za kapitalne investicije i infrastrukturu. Dosadašnji ministar Velimir Ilić odmah nakon izbora izjavio je da ga ne zanima da opet bude ministar i da će se vratiti u poslanike, a kao pretendent na njegovu fotelju spominjan je Milutin Mrkonjić. Međutim, čini se da se Velja predomislio.

On je za "Alo" izjavio da ne mora on lično da bude ministar infrastrukture, ali da to ministarstvo pripada njegovoj partiji. On je to objasnio rečima:
"Tu smo več pet godina i najbolje se razumemo u posao. Mrkonjić i ja ne možemo da se poredimo, jer je on radio u drugo vreme, kada je zemlja bila porušena posle bombardovanja. Drugo je bilo graditi tada, a drugo je sada", objašnjava Ilić i potvrđuje da bi u ovoj vladi premijer opet bio Koštunica.

Iako se čini da narodnjaci i radikali vode mnogo agresivniju postizbornu politiku od "evropejaca", prema pisanju štampe ni taj blok ne sedi skrštenih ruku.

Demokrate su tako, kako pišu "Novosti", u petak održale sednicu užeg, a potom i proširenog predsedništva. Odlučeno je da se sa Dačićem krene u pregovore čim on sa radikalima i narodnjacima završi preliminarne razgovore.

Kako tvrdi izvor "Novosti" sastanak predsedništva DS trajao je oko tri sata, prihvaćen je stav Borisa Tadića da je SPS prihvatljiv koalicioni partner i usvojeni su princiupi za buduće pregovore za koje su demokrate formirale tim. Na čelu tima navodno če biti Tadić, a članovi svi potpredsednici DS, tvrde "Novosti" pozivajući se na izvore iz stranke.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE