• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi ministri "evropske" Vlade

Prema pisanju beogradske štampe demokrate stavile na sto predloge podele ministarstava, kojih će u novoj vladi biti 20.

 Svi ministri "evropske" Vlade Izvor: MONDO

Dnevni listovi u Srbiji nastavljaju da spekulišu o tome kako će izgledati budući sastav vlade, odnosno kome će se prikloniti koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije, dok je za danas najavljen nastavak pregovora predstavnika DSS, SRS i SPS i dalje neizvestan.

List "Blic" prenosi da bi koalicija "Za evropsku Srbiju" mogla u narednih desetak dana postići dogovor o formiranju Vlade. "Večernje novosti", s druge strane, najavljuju skoro potpisivanje "koalicionog sporazuma" narodnjačke koalicije, SRS-a i koalicije SPS-PUPS-JS.

Prema pisanju "Blica", u subotu su vođeni pregovori koalicije "Za evropsku Srbiju" i koalicije SPS-PUPS-JS tokom kojih je bilo reči o konkretnoj podeli resora u novoj Vladi Srbije koja će imati 20 ministarstava i tri potpredsednika vlade.

Navodno je socijalistima ponuđeno jedno vicepremijersko mesto i tri ministarstva. Tako bi na čelu Ministarstva za infrastrukturu, odnosno NIP-a bio Milutin Mrkonjić, a pripali bi im i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo za socijalnu zaštitu.

Drugo potpredsedničko mesto dobila bi stranka G 17 Plus, ministar ekonomije bi bio Mlađan Dinkić, dok bi svoja ministarstva zadržali Tomica Milosavljević (zdravlje) i Snežana Marković Samardžić (sport).
U zavisnosti od toga za šta se socijalisti opredele, mesto ministra za infrastrukturu, tj. NIP preuzela bi Jasna Matić.

Jedno ministarstvo bi pripalo bošnjacima Rasima Ljajića, dok bi se Vuk Drašković zadovoljio mestom ambasadora u Vašingtionu. Sva ostala mesta (12 resora), ostaju DS-u, a Božidar Đelić bi bio treći vicepremijer.

Spisak imena kandidata za premijera, kako navodi "Blic" sužen je na tri, a u igri su ostali Gordana Matković, Bojan Pajtić i Mirko Cvetković. Kao moguće iznenađenje pominje se Ivan Vujačić, sadašnji ambasador u SAD, dok je Kori Udovički demantovala mogućnost da ona rukovodi Vladom.

Ako sve bude išlo po planu, ova proevropska vlada imala bi podršku 129 poslanika - 102 sa liste "Za evropsku Srbiju" (ZES), 20 sa liste SPS-PUPS-JS i sedam predstavnika manjina, a navodno je već postignut dogovor da poslanici Ugljaninove bošnjačke liste stanu uz ovu vladu.

Da se socijalisti privole na "evropsku" stranu, pokušaće da ih navede i predsednik Socijalističke internacionale, lider grčkih socijalista, Jorgos Papandreu. Kako navodi "Blic" on sledeće nedelje dolazi u Beograd kako bi se susreo sa funkcionerima SPS-a Ivicom Dačićem i Milutinom Mrkonjićem.

"Papandreu će izvršiti dodatni pritisak na lidere SPS da uđu u proevropsku vladu, a već im je poručeno da će SPS da uđe u Socijalističku internacionalu samo na predlog Borisa Tadića", navodi list.

"Press" međutim, navodi da je formiranje buduće srpske vlade, ali i optinskih i gradskih koalicija u rukama dva Krkobabića - starijeg Jovana i njegovog sina Milana. Ovaj list piše da je stariji zadužen za pregovore na republičkom, a mlađi na lokalnom nivou. Kako PUPS ima pet mandata u republičkom i dva u Beogradu Krkobabići navodno "kroje" političku budućnost Srbije, jer su oni ključni "jezičak na vagi".

I dok neki tvrde da je ova porodica u prilici da dobro zaradi na osvojenim glasovima PUPS-a, Milan Krkobabić (56) objašnjava da u pregovorima ne postoji emotivan odnos ni prema kome, da nema zakulisnih radnji niti kadrovske kombinatorike.

"Večernje novosti" imaju potpuno drugačija saznanja i tvrde da se u pregovrima SPS-a sa narodnjacima i radikalima dosta poodmaklo. Tako se navodi da je radna grupa SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS u subotu intenzivno pisala tekst "koalicionog sporazuma".

List se poziva na izvor iz vrha DSS-a i navodi da se "očekuju da sporazum veoma brzo bude postignut". Kako se dodaje, postoji verovatnoća da socijalisti neće pristati da radikali preuzmu funkciju ministra unutrašnjih poslova ili šefa BIA, mada su u subotu pojedini listovi objavili da DSS insistira na ovim mestima.

Kako "Novosti" pišu jedan od uslova koji bi SPS mogao da postavi je i "potpuna rehabilitacija Slobodana Miloševića i njegove porodice". Prema oceni lista, taj uslov "staviće na težak ispit moguće saveznike iz oba bloka".

I dok se pregovori nastavljaju deo glasača u Srbiji ponovo glasa, što neće uticati na raspored snaga u republičkom parlamentu, ali u nekim opštinskim skupštinama može da preokrene izborne rezultate.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE