• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analiza Agencije za ravnopravnost polova: Na kandidatskim listama bilo 42,1 odsto žena

Autor Dušan Volaš

Na kandidatskim listama za opšte izbore u BiH bilo je 42,1 odsto žena, što je malo povećanje u odnosu na izbore prije četiri godine, navedeno je u analizi koju je danas objavila Agencija za ravnopravnost polova BiH.

 Analiza Agencije za ravnopravnost polova: Na kandidatskim listama bilo 42,1 odsto žena Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Povećanje procenta žena na kandidatskim listama tokom proteklih opštih izbora je malo više od zakonskog minimuma od 40 odsto. Međutim, kao i uvijek, uspjeh žena na izborima daleko je niži od njihove zastupljenosti na kandidatskim listama", saopšteno je iz Agencije.

Agencija je zabilježila pad u procentu izabranih žena u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u odnosu na 2018. godinu, kada ih je bilo 21,4 odsto, a ove godine svega 16,66 odsto.

Na entitetskom nivou bilježi se veoma malo povećanje zastupljenosti žena, tako da je u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ izabrano 26,53 odsto, a u Narodnu skupštinu Republike Srpske 18 odsto žena.

U kantonalnim skupštinama došlo je do malog smanjenja izabranih žena sa 31 na 30 odsto.

Najveći pad bilježi se u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji je, inače, u proteklom sastavu bio jedina skupština sa jednakim brojem poslanika žena i muškaraca, a sada je registrovan pad sa 47 na 33 odsto žena poslanika.

"Očekuje se da će, kao i do sada, procenti u zakonodavnim tijelima tokom mandata bilježiti izvjesni porast u korist žena, najviše zbog odustajanja muškaraca od mandata iz raznih razloga", napominju iz Agencije za ravnopravnost polova BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE