• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanici Narodne skupštine RS danas raspravljaju o budžetu za 2023. godinu

Autor Brankica Spasenić

Poslanici Narodne skupštine RS raspravljaće danas o budžetu za 2023. godinu na posebnoj sjednici koja je počela u Banjaluci.

 Poslanici Narodne skupštine RS budžet za 2023. godinu Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Osim novog budžeta, na dnevnom redu je i Program ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine, prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju, te kratkoročnom zaduživanju emisijom trezorskih zapisa u narednoj godini.

Predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću odobreno je duže vrijeme za uvodno obraćanje od 30 minuta.

Budžetski okvir za narednu godinu iznosi pet milijardi i 383 miliona maraka i veći je od od drugog rebalansa budžeta, koji je usvojen prije par dana, za 873 miliona KM.

Osnovni razlog ovolikog povećanja je – inflacija.

“Pretpostavka je da će inflacija rasti pa je zbog toga povećan okvir da ne moramo raditi rebalans svaka tri mjeseca”, kazala je ranije ministarka Vidović.

Predviđeno je povećanje plata zaposlenima u javnoj upravi za pet odsto. Na osnovu toga, rashodi za lična primanja u narednoj godini iznosiće ukupno milijardu i 132 miliona KM.

Takođe, zakonska obaveza je usklađivanje penzija, a koje se računa po principu - inflacija plus rast plata podijeljeno sa dva. Na osnovu toga, penzije se povećavaju za 13,5 odsto, a predloženo je i sva davanja boračkim kategorijam i sva socijalna davanja, povećaju za isti procenat.

Takođe, uvedeno je i novo pravo od Nove godine – primanje od 750 KM za porodice sa četvero i više djece sa jednim nezaposlenim roditeljem, kojima će u sljedećoj godini na taj iznos biti obračunavani porezi i doprinosi.

Subvencije za poljoprivredu povećane su na ukupno 180 miliona KM.

Takođe, prijedlogom bužeta za 2023. godinu predviđeno je da se budžet Predsjednika RS sa ovogodišnjih 10,8 miliona KM poveća na čak 56,5 miliona maraka.

Povezano

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE