• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbrana traži privremeno oslobađanje Stanišića

Odbrana Jovice Stanišića zatražila je od Haškog tribunala da Stanišić bude privremeno pušten na lečenje u Beogradu.

 Odbrana traži privremeno oslobađanje Stanišića Izvor: MONDO

Tužioci su, međutim, zatražili da on bude upućen na posmatranje u holandski institut za sudsku psihijatriju.

Predsedavajući sudija Patrik Robinson najavio je da će odluku o tim zahtevima pretresno veće doneti do petka.

Po nalazu lekara, Stanišić pati od hroničnog oboljenja organa za varenje (pauccitis, ulceralni kolitis), teške depresije sa psihotičnim obeležjima i kamena u bubregu.

Suđenje je počelo krajem aprila u odsustvu Stanišića, ali je prošle nedelje apelaciono veće Tribunala usvojilo žalbu odbrane i naložilo da suđenje bude prekinuto najmanje tri meseca zbog njegovog lečenja.

Podnoseći zahtev za privremeno oslobađanje i upućivanje Stanišića na lečenje u beogradski VMA, branilac Hert-Jan Knops je citirao nalaz psihijatra Vere Petrović da su iscrpljene mogućnosti za tretman u pritvoru i da je potrebno "multidisciplinarno lečenje u medicinskoj ustanovi".

Branilac je naznačio i da je Stanišić u nedelju ponovo imao napad kamena u bubregu i da je pritvorski lekar morao hitno da interveniše.

Prema Knopsovim rečima, Stanišić je usled bolesti probavnog trakta izgubio 12 kilograma za tri meseca koliko je u pritvoru.

Stanišićeva odbrana je ocenila i da je apelaciono veće praktično naložilo novi početak suđenja, pošto se u njegovoj odluci navodi da će suđenje "početi" (commence), a ne "nastaviti se" (continue) kada sudije ocene da je Stanišić za to sposoban.

Tužilac Dermot Grum usprotivio se oslobađanju Stanišića i zatražio je da, umesto toga, optuženi bude upućen na posmatranje u holandski institut za sudsku psihijatriju u Utrehtu.

Grum je spomenuo i da nije u potpunosti otklonjena sumnja da Stanišić "manipuliše simptomima" svoje bolesti, navodeći kao primer da je, po izveštaju vlasti Srbije, dok je bio na privremenoj slobodi jednoga dana bio "na 11 lokacija", istovremeno tvrdeći da je gotovo "invalid".

Zastupnik optužbe nije se složio ni da je odlukom apelacionog veća naložen novi početak suđenja, napomenuvši da bi možda trebalo tražiti razjašnjenje.

Odbrana je odbacila sugestije tužioca da Stanišić manipuliše simptomima, naglasivši da se njegova bolest "ne može lažirati".

Privremeno oslobađanje zatražila je i odbrana drugooptuženog Franka Simatovića Frenkija, a tužilac Grum se i tome usprotivio, navodeći, između ostalog, da postoji mogućnost da na vlast u Srbiji dođe Srpska radikalna stranka čiji je lider Tomislav Nikolić obećao da neće sarađivati s Tribunalom.

Simatovićev branilac Zoran Jovanović odgovorio je da je predsednik SRS Vojislav Šešelj već godinama u pritvoru suda, kojem se sam predao, kao i da je u Srbiji na snazi zakon o saradnji s Tribunalom.

Bivši načelnik SDB Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE