• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rasprava na RIK-u: Kad proglasiti rezultate izbora

Pojedini članovi RIK-a zatražili da RIK odmah proglasi izborne rezultate.

 Rasprava na RIK-u: Kad proglasiti rezultate izbora Izvor: MONDO

Republička izborna komisija počela je rad raspravom o predloženom dnevnom redu, na kojem su šest prispelih prigovora na izbore održane 11. maja, a pojedini članovi Komisije zatražili su da RIK odmah proglasi izborne rezultate.

Dragiša Okolišanov (DSS) je rekao da se podneti prigovori ne odnose na parlamentarne izbore i da nema razloga da se ne proglase izborni rezultati.

Zamenik predsednika RIK-a Dejan Đurđević je ocenio da se nijedan od prigovora ne odnosi na ponovljene parlamentarne izbore, koji su održani 18. maja, da ne može da dovede do poništenja izbora, niti da bude prepreka proglašenju izbornih rezultata.

Pojedini članovi RIK-a su upitali zašto je predsednica RIK-a Sonja Brkić juče najavila mogućnost da bi rezultati mogli biti proglašeni danas, a neće biti proglašeni.
Odgovarajući na primedbe, Brkićeva je rekla da je dobila informacije da postoje prigovori, koji se moraju rešiti i da je nije motivisala nikakva politička odluka, sem zdravog razuma.

Ona je rekla da je saznala da na nekim mestima nije sve u redu, da je bilo propusta, glasanja bez lične karte i uskraćivanja biračkog prava i da je „iz sata u sat situacija drugačija".

"Nije nelogično da sam u jednom momentu kazala da nije bilo nepravilnosti", rekla je Brkićeva.

Na predloženom dnevnom redu, o kojem RIK raspravlja, nalaze se prigovori Srpske narodne radikalne stranke, opštinskih odbora SPS i PUPS iz Mladenovca, Koalicije LDP - Čedomir Jovanović - Udruženi za Mladenovac - Savez građana iz Mladenovca, Dejana Živkovića (Jedinstvena Srbija) iz Kuršumlije, Marijana Rističevića iz Novih Karlovaca i Radiše Savića iz Svrljiga.

Prigovori se odnose na Zakon o izboru narodnih poslanika, na sastav biračkih odbora u Mladenovcu, na proglašenje izbornih rezultata na izborima za odbornike u opštini Mladenovac, na prošireni sastav biračkih odbora u Kuršumliji.

Neki od prigovora se odnose na registrovanje liste „Narodna seljačka stranka - Marijan Rističević" za prošireni sastav biračkih odbora u Kuršumliji i za izbore za odbornike u opštini Svrljig.

RIK bi trebalo da se izjasni i o dopuni finansijskog plana neophodnih sredstava za sprovođenje izbora za narodne poslanike, kojim je predviđeno da za ukupno 267 članova biračkih odbora u proširenom sastavu i njihovih zamenika pripadne naknada po 2.000 dinara, što bi ukupno iznosilo 534.000 dinara.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE