• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj: Dodik odlikovao Putina, evo ko je još dobio ordenje (FOTO)

Autor Dragana Božić

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Ordenom Republike Srpske na ogrlici predsjednika Rusije Vladimira Putina za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

 Srn2023-1-8_1331103_2.jpg Izvor: Srna/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je danas ponosan što u ime Srpske dodjeljuje ordenje i odaje priznanja na ceremoniji povodom 9. januara, koja je posvećena prijateljima Republike koji joj pružaju podršku i ljubav.

"Čovjek je snažan koliko ima prijatelja, tako se mjeri i država po svojim prijateljima koji su uvijek uz vas, poštuju vas i spremni su da pomognu. Srpska se zahvaljuje svojim prijateljima koji je poštuju i uvažavaju", rekao je Dodik u Banskom dvoru u Banjaluci na dodjeli odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.

Dodik je zahvalio predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kao pouzdanom osloncu Republike Srpske.

"Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma", poručio je Dodik.

On je zahvalio i svima onima koji su dali živote za Republiku Srpsku i ostavili trajni trag u njenom osnivanju i postojanju.

Dodik je uputio zahvalnost ljekarima koji nisu iz Republike Srpske, ali koji su za nju uradili toliko da su sigurno postali članovi porodice koja se zove Republika Srpska i koja ih smatra prijateljima.

"Hvala Svetlani Vujović, Peteru Frigu, Milovanu Bojiću, Siniši Dučiću, Lazaru Angelkovom, Borisu Goronji kojima smo u ruke povjeravali zdravlje mnoge djece i odraslih iz Republike Srpske, a koji su se prema zdravlju naših građana odnosili kao prema svome vlastitom i koji nam pomažu u izgradnji snažnog zdravstvenog sistema same Srpske", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ordenje i medalje često se povezuju sa vitezovima, časnim i čestitim borcima, a danas se odaju priznanja i onim prijateljima koji viteški služe istini, pravdi, kulturi ili obrazovanju, a to su Ljiljana Nikšić, Jovanka Lastić, Jevgenij Germanovič Vodolazkin, Patrik Bario, Žak Ogar i Dragoljub Acković.

Predsjednik Republike Srpske zahvalio je i Siniši Mihajloviću, koji će, kako je rekao, zauvijek živjeti u mislima mnogih.

"Siniši koji je naš, ne samo zbog toga što njegova porodica živi u Republici Srpskoj, već i zbog toga što nas je svojim rezultatima mnogo puta usrećio, ali i svojim ljudskim kvalitetima pokazivao put pravog borca i čovjeka", istakao je Dodik.

On je rekao da danas Republika Srpska zahvaljuje i svojim najboljim kćerima i sinovima, onima koji su svima bili i biće primjer i uzor.

Dodik je naglasio da su važne vrijednosti ideje koja se zove Republika Srpska istina i pravda.

"To su dvije sestre u čijim vojskama su stajali i danas stoje mnogi naši sunarodnici. Jedan od onih koji je stajao u vojsci istine i kojem ćemo odati priznanje je Svetislav Stanojević, osnivač i prvi predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske", naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske se pozvao na poznatu misao da ako izgubimo kulturu nećemo imati šta braniti, ističući da su među "čuvarima vatre" kulture Republike Srpske Nikolina Friganović, Nikola Pejaković, Rade Radović, Dobrivoje Agatonović Aga, Aleksandar Stojković Piksi i Mladen Matović.

Dodik je naveo da su iza Republike Srpske tri godine u kojima se strepilo za zdravlje svakog građanina, a da su u toj strepnji, svu brigu olakšavali ljekari i zdravstveni radnici.

"Zahvalni smo onima koji su najzaslužniji što danas živimo u društvu u kojem smo skoro i zaboravili pred kakvim izazovima smo se našli u toku pandemije, a jedni od najboljih među njima jesu i ostaće Antonija Verhaz, Zlatko Maksimović i Mladen Duronjić koji su jedni od mnogih junaka iz našeg zdravstvenog sistema", rekao je Dodik.

On smatra da je naše društvo sastavljeno od mnogih heroja i velikana, a obično se priznanje odaje onima koji su se upisali u besmrtne poput velikih junaka i vojskovođa ili najboljih naučnika, umjetnika i sportista.

Dodik je rekao da smatra da iza slave najvećih stoji duh naroda koji u sebi ima bezbrojne heroje nepoznate široj javnosti i dodao da su pravi heroji ljudi, koji se ne ističu u javnosti, ali koji svoj rad doživljavaju kao misiju za stvaranje boljeg društva.

"Kada pred kraj dana dođemo kući, svako od nas može biti zadovoljan zato što živi u državi u kojoj se humanitarnim radom bavi Ljiljana Garača, u kojoj uspješan rad Zavoda za transfuziju krvi nikada nije upitan. Možemo biti ponosni i posvećen rad novinara poput onih u `Derventskom listu`, kao i na svaki školski čas na kojem zahvaljujući učiteljima i nastavnicima neko dijete nauči novo slovo, broj, važan datum iz naše istorije", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima veliki narod o čemu svjedoče bokser Sara Ćirković, virtuoz na harmonici Radovan Ivanović, najbolji sportista Republike Srpske Pavle Dujaković i njihove kolege koje danas primaju priznanje.

"Oni su dokaz da Srpsku nasljeđuje generacija bolja od sadašnje, jednako kao i naši najbolji studenti i učenici osnovnih i srednjih škola kojima ćemo danas takođe odati priznanje", istakao je Dodik.

On je rekao da je autoritet i uzor i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, kao duhovni otac koji daje blagoslov pred najveće uspjehe, u kojeg se gleda kada se traže odgovori na najteža pitanja "i od kojeg dobijamo riječi utjehe u najtežim trenucima".

"Njegove poruke danas u sebi nose mudrost svih njegovih prethodnika, a Republika Srpska u svakoj od njih osjeti ljubav i najiskreniju pastirsku brigu i svako od nas može biti ponosan što će NJegova svetost ponijeti Orden Republike Srpske na ogrlici", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao i da se treba ugledati na Matiju i Pavla iz Čajniča koji su žrtvujući sebe spasili tuđi život i tako postali inspiracija i uzori.

"Oni su djeca kakvu može da rodi samo Republika Srpska! Još jednom želim da u ime građana i institucija Republike Srpske svima zbog kojih smo danas ovdje iskažem svoje najdublje poštovanje i zahvalnost za sve što su uradili. Ponosni smo što ste baš vi dobitnici ordena i priznanja Republike Srpske", zaključio je Dodik.

DOBITNICI ODLIKOVANJA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je povodom Dana Republike - 9. januara odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija.

Patrijarh Porfirije, koji je i arhiepiskop Pećki, mitropolit beogradsko-karlovački odlikovan je za pastirku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj.

Srpski patrijarh Porfirije odlikovan je za naročite zasluge u razvijanju, umnožavanju i učvršćivanju duhovne i svjetovne vjere pravoslavne, pružajući nesebičnu podršku svom narodu gdje god da se on nalazio i u kakvim god životnim okolnostima i iskušenjima obitavao.

Ordenom Republike Srpske na ogrlici odlikovan je i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem posthumno je odlikovan Siniša Mihajlović, srpski fudbaler, trener, menadžer i sportski velikan.

Istim ordenom odlikovan je i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu Milovan Bojić za neizmjernu podršku za otvaranje kardiohirurgije na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ovim ordenom odlikovan je i direktor Univerzitetske dječije klinike "Tiršova" u Beogradu Siniša Dučić, kao i preduzetnik, osnivač i direktor regionalne kompanije "Integral-inžinjering" iz Laktaša Slobodan Stanković.

Ordenom Njegoša prvog reda odlikovani su Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, Osnovna škola "Obudovac" u istoimenom naselju, Osnovna škola "Petar Kočić" i Osnovna škola "Georgi Stojkov Rakovski" iz Banjaluke, direktor banjalučkog Banskog dvora Mladen Matović.

Ordenom Njegoša drugog reda odlikovane su osnovne škole "Jevrem Stanković" u teslićkom naselju Čečava, "Prva osnovna škola Srebrenica" u istoimenoj opštini, "Vuk Karadžić" u naselju Turjak u Gradiški, "Vuk Karadžić" u ugljevičkom naselju Zabrđe, "Mladen Stojanović" u čelinačkom naselju Jošavka, "Dositej Obradović" u Kneževu.

Istim ordenom nagrađeni su i Srednjoškolski centar "Mihajlo Pupin" Derventa, Ekonomska škola Banjaluka, "Derventski list" i Radio Derventa.

Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovani su Medicinska škola Banjaluka i Medicinska škola Doboj.

Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovani su reditelj, scenarista i glumac Nikola Pejaković, ruski naučnik i prozni pisac Jevgenij Germanovič Vodolazkin, načelnik kabineta za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije Svetlana Vujović, privrednik i osnivač "Big radija" Ljubiša Kragulj.

Posthumno je ovaj orden dodijeljen srpskom pjevaču narodne muzike Marinku Rokviću.

Ordenom časti za srebrenim zracima odlikovan je posthumno osnivač i prvi predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Svetislav Stanojević, zatim direktor bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović, penzionisani pukovnik francuske vojske i ljekar Patrik Bario, penzionisani pukovnik Francuske vojske Žak Ogar, kompozitor Rade Radović, srpski pozorišni i filmski glumac Dobrivoje Dobrica Agatonović, srpski glumac Aleksandar Stojković, srpska pozorišna glumica Nikolina Friganović.

Ordenom Krst milosrđa odlikovani su načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog-kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Antonija Verhaz, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Mladen Duronjić, subspecijalista kardiologije na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Lazar Angelkov.

Ovim ordenom odlikovani su i specijalista interne medicine i kardiologije Klinike za kardiohirurgiju - Centra za transplantaciju srca Univerzitetske bolnice u Beču Boris Goronja i šef Centra za ginekološku endokrinologiju Univerzitetske bolnice u Beču Peter Frigo.

Medaljom zasluga za narod odlikovanu su ambasador i koordinator za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa Ministarstva spoljnih posolova Srbije LJiljana Nikšić, direktor Srpskog obrazovnog centra u Budimpešti Jovanka Lastić, srpski etnolog i književnik Dragoljub Acković, laureat akademske kategorije međunarodnog takmičenja "Bela lira" Radovan Ivanović.

Istom medaljom odlikovani su humanitarka iz Kozarske Dubice LJiljana Garača, najbolji sportista Republike Srpske u 2022. godini Pavle Dujaković, reprezentativka Srbije u boksu i član Bokserskog kluba "Obilić" iz Zvornika Sara Ćirković, član Kik boks kluba "Kule" iz Trnova, višestruki prvak BiH i Republike Srpske Viktor Milić, član Kiks boks kluba "Velež" iz Nevesinja Janja Đerić, član reprezentacije BiH i DŽiju džicu kluba "Samuraj" iz Banjaluke Stefan Bunić, član Karate kluba "Energija-grave" Banjaluka Luka Pejić, članica DŽiju džica kluba "Samuraj" iz Banjaluka Isidora Dragišić.

Plaketom "Sveti Stefan" odlikovani su Matija Kovač i Pavle Perendija, dječaci iz Čajniča koji su izveli herojski podvig spasavanja ljudskog žovota iz nabujale rijeke.

Ovom plaketom odlikovani su i uspješni studenti i stipendisti Fonda "Dr Milan Jelić" Gorica Vidović iz Bijeljine, Isidora Arsenović iz Foče, Stefan Božić iz Banjaluke, Stefan Lopandić i Branka Todorović iz Doboja, LJubica Bakić iz Srpca, Nemanja Jalić i Jelena Vukalović iz Banjalke i Kristina Topić iz Teslića.

Plaketom "Sveti Stefan" odlikovani su i učenici srednjih škola i gimnazija Elena Mirković iz Bijeljine, Nebojša Kitić iz Teslića, David Jojić i Anja Mučalović iz Banjaluke, Spasoje Kukurić iz Trebinja, Đorđe Jegić iz Gacka, Gorana Kezija iz Banjaluke, Matija Janković iz Doboja, Petar Jurošević iz Vlasenice, Milica Aničić iz Banjaluke, Miloš Pavlović iz Vlasenice, Marko Dimitrić i Marko Vučić iz Banjaluke, Ivan Smiljanić iz Teslića, Romana Roganović iz Trebinja.

Plaketom "Amblem i zastava Republike Srpske" odlikovani su učenici osnovnih škola Mirka Pisić iz Zvornika, Aleksa Majstorović iz Gradiške, Daria Stevanović iz Bijeljine, Ivana Vođević iz Mrkonjić Grada, Vuk Janković iz Trebinja, Maksim Milić iz Prijedora, Sergej Petković iz Bijeljine, Marko Kovačević i Nikola Marčeta iz Banjaluke, Jelena Đurđević iz Bijeljine i Nataša Radovanović iz Lopara. /kraj/mis/bon/mđ

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status. 

(Srna/Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ovaj ne zna đe udara

MONDO REPORTAŽE