• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Parlament RS usvojio izvještaj o izvršenju budžeta

Narodna skupština RS usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta RS za prošlu godinu.

 Parlament RS usvojio izvještaj o izvršenju budžeta Izvor: MONDO

Prema ovom izvještaju ukupno ostvarena budžetska sredstva iznose 1.547.313.300 KM i za tri odsto su manja od planiranih.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je, obrazlažući izvještaj, da je u prošloj godini očuvana socijalna i fiskalna stabilnost RS, što dugoročno stvara pretpostavke za "povratak" na stope rasta koje je RS ostvarivala prije uticaja svjetske ekonomske krize.

On je naglasio da su u prošloj godini ostvareni prihodi od 1.341.781.278 KM, dok su budžetski rashodi bili 1.593. 103.400 KM.

"Ino dug je redovno servisiran i za njegovu otplatu izdvojeno je 109.398.151 KM. Unutrašnji dug je, takođe, redovno servisiran i za njegovu otplatu izdvojeno je 63.588.685 KM", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini je radi regulisanja dijela unutrašnjeg duga RS izvršeno 10 emisija obveznica u ukupnoj nominalnoj vrijednosti 488.446.956 KM.

Poslanici su usvojili konsolidovani izvještaj o investiranju javnih sredstava u prošloj godini, prema kojem su ukupno investirana javna sredstva iznosila 245.390,521 KM.

Tegeltija je istakao da je od ukupno investiranih javnih sredstava Ministarstvo finansija RS investiralo 239.590,521 KM ili 97,64 odsto.

Usvojen je izvještaj o stanju u bankarskom sistemu RS za prošlu godinu i o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo u kojim se navodi da je bankarski sistem RS održao stabilnost i likvidnost i sačuvao povjerenje privrednih subjekata i građana.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac istakla je da je u prošloj godini i pored pada ukupne aktive ostvaren rast kredita od 3 odsto.

Narodna skupština RS usvojila je izvještaje o stanju u sektoru osiguranja, radu i finansijskom poslovanju Agencije za osiguranje RS u prošloj godini u kojem se navodi se vrijednost bilansne aktive i pasive stalno povećava i da je dostigla nivo od 245 miliona KM.

Poslanici su usvojili izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora RS za prošlu godinu u kojem se navodi da u strukturi finansijskog sektora RS i dalje dominira bankarski sektor koji zapošljava 2.933 radnika.

U izvještaju se ističe da u RS posluje 10 banaka sa većinskim privatnim vlasništvom od 98 odsto.

Usvojen je i izvještaj Komisije za koncesije RS o radu za prošlu godinu u kojem se navodi da svi subjekti koncesionih odnosa treba da se angažuju na unapređenju poslova dodjele koncesija, a naročito na dosljednoj primjeni zakona.

U danu za glasanje usvojen je i Izvještaj o izvršenom administrativnom nadzoru nad radom jedinica lokalne samouprave za prošlu godinu u kojem se navodi da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave po raznim osnovama izvršilo nadzor u 28 opština, odnosno nad 81 aktom, nalažući da se utvrđene nezakonitosti otklone u zakonski predviđenom roku.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE