• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

General se izjašnjava o optužnici?

Haški tribunal zakazao je za danas dodatno pojavljivanje pred sudom nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS generala Ratka Mladića.

 General se izjašnjava o optužnici? Izvor: MONDO

Mladić bi trebalo da se izjasni o krivici po 11 tačaka optužnice, koja ga tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Advokat Miloš Šaljić, koji je bio na listi branilaca, uz ruskog advokata Aleksandra Mezjajeva, koju je predložio general Mladić, rekao je da se Mladić danas neće pojaviti u sudnici Haškog tribunala, kada bi trebalo da se izjasni o optužnici, jer mu nije obezbijeđen branilac kojeg on hoće, osim ako ne bude natjeran na to.

"Mladić je tražio da njegovi branioci budemo ja i Aleksandar Mezjajev. Pošto to još nije odobreno, on ne želi sutra da izađe pred sudsko veće i da se izjasni o optužnici, a ako bude morao, ako ga nateraju, izaćiće i reći da neće ništa da govori zato što mu branioci nisu obezbeđeni", rekao je Šaljić juče Srni.

Ukoliko se srpski general bude morao pojaviti u sudnici, Šaljić kaže da će s njim biti i advokat po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić, koji će samo da kaže da on nema nikakva ovlašćenja i da ne može ništa da izjavljuje, jer je postupak o imenovanju stalnog branioca u toku.

Na prvom pojavljivanju pred sudom, 3. juna, Mladić je optužbe ocijenio monstruoznim i tražio da mu se odobri više od mjesec dana da se upozna sa navodima optužnice.

Mladića u sudnici neće zastupati stalni advokat, jer je za njegovo imenovanje sekretar Tribunala tražio produženje roka do 1. avgusta.

General Mladić je 23. juna predao formalni zahtjev za imenovanje branilaca, a sekretar Džon Hoking očekuje da mu se odobri dodatnih mjesec dana, kako bi provjerio kvalifikacije i podobnost advokata koje je Mladić predložio za svoje zastupnike. U podnesku sekretara ne spominju se imena advokata koje je Mladić predložio.

Ukoliko general Mladić sutra ne budu želio da se izjasni o optužnici, u njegovo ime će biti uneseno da se izjasnio da se ne osjeća krivim. General Mladić uhapšen je 26. maja u Srbiji, a 31. maja je prebačen u Haški tribunal.

U Hagu će danas biti nastavljeno suđenje nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću. U ovom predmetu je u petak počelo saslušanje zaštićenog svjedoka KDZ-531 na sjednici zatvorenoj za javnost, što su najviše mjere zaštite koje tribunal predviđa za svjedoke.

Optužba je najavila da će iduće sedmice u ovom predmetu saslušati četiri nova svjedoka - zaštićenog svjedoka KDZ-240, svog vještaka Kristijana Nilsena, nekadašnjeg jugoslovenskog reprezentativca u veslanju Isaka Gašija, koji je na ranijim svjedočenjima opisao stradanja muslimana i Hrvata zatočenih u logoru "Luka" u Brčkom i nekadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) i ratnog Predsjedništva u Brčkom Đorđa Ristanića.

Izvođenjem dokaza optužbe, danas će biti nastavljeno suđenje generalu VRS Zdravku Tolimiru po optužnici za genocid u Srebrenici i prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine. Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske RS i bio je neposredno odgovoran generalu Mladiću.

Dokazni postupak odbrane nastavlja se i u predmetu protiv bivših šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji se terete za učešće u progonima nesrpskog stanovništva sa područja Hrvatske i BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE