• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alternativni islamski pokreti opasnost za sve

Alternativni islamski pokreti nisu problem samo BiH, nego i zemalja u okruženju i ostatka Evrope, i oni predstavljaju opasnost za sve građane, pa i muslimane.

 Alternativni islamski pokreti opasnost za sve Izvor: MONDO

Ovo je upozorio Erdin Kadunić iz Fondacije "Konrad Adenauer".

Prema njegovim riječima, alternativna islamska učenja i islamske prakse treba shvatiti kao ozbiljan i kompleksan problem, u čije je razmatranje potrebno uključiti Islamsku zajednicu u BiH, bezbjednosne strukture, pravosuđe i medije.

"Skup `Islamska scena u BiH`, koji se juče i danas održava u Sarajevu, upravo je takva prilika", rekao je Kadunić Srni, ističući da se alternativne muslimanske grupe koje djeluju u BiH kreću između šerijata i sekularnog prava.

On je objasnio da te grupacije ne priznaju državne institucije, policijske strukture, zastavu.

"Ništa ne priznaju jer smatraju da to nisu božiji zakoni, već zakoni koje su donijeli ljudi, a oni sve to smatraju nelegalnim", istakao je Kadunić.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno naći način kako pristupiti tim ljudima, jer je do njih teško doprijeti.

"Problem je vema složen i potrebno je naći određen pristup. Mi sa svim mogućim partnerima – Islamskom zajednicom, bezbjednosnim službama, pravosuđem, medijima, diplomatskim predstavnicima pokušavamo da nađemo kritičnu masu kako bi se intenzivnije i na praktičniji način pozabavili tom tematikom", dodao je Kadunić.

Kadunić je dodao da su se na skupu u Sarajevu čuli konstruktivni stavovi predstavnika policijskih struktura i pravosuđa, koji su iznijeli praktične probleme sa pripadnicima alternativnih islamskih pokreta koji predstavljaju prijetnju za sve građane BiH.

"Dotakli smo se radikalnih grupa, ali nismo ulazili u to gdje su, koliko imaju članova, jer se dio tih pitanja odnosi na policijske strukture, koje ne mogu da iznose detalje zbog istraga", naglasio je Kadunić, dodavši da je tretiran fenomen, a ne pojedini slučajevi.

Fondacija "Konrad Adenauer" je, u saradnji sa Udruženjem ilmije, organizovala dvodnevni kolokvijum o temi "Islamska scena u BiH", čiji je cilj bio da se službenici u državnim i entitetskim službama bezbjednosti i pravosuđu, medijski radnici i doplomate informišu o pojavama alternativnih islamskih učenja i islamske prakse koje se posljednjih godina sreću u BiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE