• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Petrovdanski dani", ipak u Kulturnom centru

Šestodnevni program "Petrovdanskih dana" otvoren je u srebreničkom Kulturnom centru, iako je ranije zabranjeno korištenje ovog objekta.

 "Petrovdanski dani", ipak u Kulturnom centru Izvor: MONDO

Šestodnevni program "Petrovdanskih dana", kojim se obilježava 19 godina od masovnog srpskog stradanja u okolini Srebrenice, otvoren je u srebreničkom Kulturnom centru, iako je direktorica ove ustanove Amila Efendić ranije obavijestila organizatore o zabrani korištenja ovog objekta za organizovanje aktivnosti u okviru "Petrovdanskih dana".

Pod ogromnim pritiskom javnosti, ali i lokalnog srpskog stanovništva, kao i većeg broja Bošnjaka koji žive u ovom mjestu, sinoć je dozvoljeno otvaranje "Petrovdanskih dana" u Kulturnom centru.

Miloš Milovanović, sekretar srebreničke Boračke organizacije koja je jedan od organizatora ovog memorijalnog programa, izjavio je da je ovim potvrđeno da je lokalno bošnjačko rukovodstvo po instrukcijama iz Sarajeva nezakonito pokušalo spriječiti održavanje "Petrovdanskih dana" radi sprečavanja širenja istine o masovnim srpskim stradanjima u srebreničkoj opštini i srednjem Podrinju, i sa ciljem ignorisanja srpskih žrtava.

"Ipak, pod pritiskom javnosti, razum je pobijedio i program je otvoren večeras u punoj dvorani Kulturnog centra", rekao je Milovanović, ističući da je ovo dokaz da je istina o srpskom stradanju jača od svake zabrane.

"Petrovdanski dani" organizuju već 15 godina u znak sjećanja na 69 ubijenih Srba na Petrovdan 1992. godine u selima Zalazje, Sase i Biljača.

Tog 12. jula nestalo je 22-oje Srba. Posmrtni ostaci njih desetoro pronađeni su sredinom prošle godine u grobnici blizu Zalazja kada su predstavnici Instituta za traženje nestalih BiH, tragajući za bošnjačkim grobnicama, naišli na masovnu srpsku grobnicu što je ustanovljeno po obilježjima na uniformama ubijenih koji još nisu identifikovani.

Petrovdan je datum kada se, u organizaciji Pododbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, tradicionalno obilježava stradanje 3 267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja u posljednjem ratu, na šta je večeras podsjetio predsjednik srebreničke Boračke organizacije Gojko Simić.

Simić je naveo da je etničko čišćenje Srba u srebreničkoj opštini počelo na Đurđevdan 1992. godine upadom muslimanskih snaga u srpsko selo Gniona i ono je nastavljeno tokom 1992. i početkom 1993. godine.

On je rekao da je tom periodu ubijeno više od 1 500 Srba, uglavnom civila, i da u srebreničkoj opštini nisu uništena samo četiri srpska sela.

Simić je istakao da su zdržene muslimanske jedinice sistematski od početka rata vršile etničko čišćenje srebreničkog područja upadajući u srpska sela na velike pravoslavne praznike i ubijajući i uništavajući sve što su stizale, ne ostavljajući žive ni stare i nepokretne osobe, djecu i žene.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da je sinoćnji odziv građana dokaz da Srbi ne zaboravljaju one koji su dali život za Republiku Srpsku i da će nastaviti borbu za dokazivanje istine o stravičnom srpskom stradanju na ovim prostorima.

Za ove zločine još niko nije odgovarao, niti je podignuta optužnica protiv nekog od počinilaca ovih monstruoznih nedjela.

Sinoć je prikazan i dokumentarni film "Dosije Srebrenica" o masovnom srpskom stradanju i svirepim ubistvima, mučenjima i uništavanju srpske imovine koje su počinile muslimanske snage iz Srebrenice. Film je snimljen u organizaciji Saveza logoraša RS.

Otvaranje memorijalnog programa proteklo je mirno, kao i prethodnih godina.

U Srebrenici će danas početi tradicionalni revijalni turnir u malom fudbalu, a za 20.00 časova najavljeno je veče duhovne muzike u izvođenju crkvenog hora "Sveti Vladika Nikolaj Velimirović" iz Zvornika.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE