• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peticiju REKOM potpisalo 542.660 građana

Peticiju za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama (REKOM) potpisalo je 542.660 građana, rekla je Nataša Kandić.

 Peticiju REKOM potpisalo 542.660 građana Izvor: MONDO

Direktorka Fonda za humanitarno pravo dodala je da će peticija najvjerovatnije naredne sedmice biti predata predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Ona je na konferenciji za novinare podsjetila da je Tadić dao punu političku podršku i da je rekao da će se lično zalagati za usvajanje odluke o formiranju Komisije i unutar parlamenta.

Kandić je istakla da REKOM ima generalno političku podršku, ali da kada su u pitanju političari, predsjednici država i parlamenta, ona mora da bude i operacionalizovana.

Prema njenim riječima, neophodno je da se pokrene postupak za sklapanje međunarodnog ugovora ili političkog sporazuma.

"Negdje smo inicijativu predali, a negdje još čekamo, ali sasvim sigurno ćemo svima predati, a onda predstoji važan i još teži dio aktivnosti - svakodnevni pritisak da sve države formiraju radne grupe koje će početi da razmatraju prijedlog Statuta i krene usaglašavanje teksta statuta među državama", rekla je Kandić.

Ona je istakla da može da brine to što negdje postoji veća politička, a negdje manja javna podrške, kao i da negdje ne postoji ni dovoljna politička podrška.

"Moramo da uspijemo da ubijedimo sve države, predsjednike, parlamente da je njihova obaveza da pronađu način kako će zajednički da donesu odluku o formiranju Regionalne komisije", rekla je Kandić.

Prema riječima Maje Mićić iz Inicijative mladih za ljudska prava peticiju za osnivanje REKOM potpisalo je do sada 542.660 građana od čega 254.539 u Srbiji što je manje od očekivanog.

Ona je navela da je u poređenju sa planom, najveća podrška izražena na Kosovu gdje je peticiju potpisalo 100.559, a najmanje u Hrvatskoj 19.668.

U Bosni i Hercegovini je prikupljeno 122.473 potpisa podrške, u Crnoj Gori 30.057 i Sloveniji 5.342 u skladu sa planom, dok je Makedoniji prikupljeno više od planiranog 10.022.

Najveće iznenađenje je podrška građana u Banjaluci , gdje je 45.239 građana dalo podršku osnivanju REKOM-a.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE