• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH prijeti opasnost od UV zračenja

Talas izuzetno toplog vremena koji je posljednjih dana pogodio BiH i gotovo cijeli Balkan blago je povećao broj pacijenata u domovima zdravlja.

 BiH prijeti opasnost od UV zračenja Izvor: MONDO

Prema najavama, period izrazito visokih temperatura zadržaće se do kraja sedmice, pišu "Nezavisne novine".

Kako navode u službama hitne pomoći, većina građana se pridržava savjeta ljekara o načinu odjevanja, kretanju i konzumiranju tečnosti, pa zbog toga broj pacijenata nije alarmantno visok, ali istovremeno upozoravaju na opasnost od UV zračenja.

Srđan Vujičić, specijalista urgentne medicine u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka, rekao je da je broj pacijenata povećan prije svega zbog alergijskih reakcija, zatim je više hroničnih bolesnika, ali i onih koji su se žalili na toplotnu iscrpljenost.

U Službi hitne pomoći u Prijedoru rekli su da je broj pacijenata povećan i da su se mnogi žalili na toplotnu iscrpljenost usljed tropskih temperatura.

Milica Đorđević, dežurni sinoptičar u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS, navela je da će u ponedjeljak biti sunčano uz vrućine, te da se tokom popodneva i večeri očekuje razvoj oblaka uz rjeđu pojavu pljuskova, većinom i istočnim i centralnim predjelima zemlje i uz temperature niže za oko tri stepena.

"Najviša dnevna temperatura će se kretati između 30 i 37 stepeni, a na jugu čak od 39 stepeni Celzijusovih", rekla je Đorđevićeva za "Nezavisne novine" i dodala da nas u utorak očekuju malo prijatnije temperature, koje će biti niže za dva do tri stepena, uz rjeđu pojavu pljuskova u centralnim i istočnim dijelovima BiH.

Ona je navela da su u subotu Banjaluka i Mostar sa izmjerenih 38 stepeni Celzijusvih bili drugi najtopliji gradovi u Evropi i dodala da je samo u Podgorici izmjereno za jedan stepen više.

U proteklih nekoliko dana na zadarskim plažama i u moru, od posljedica vrućine i usljed utapanja, preminulo je osmoro ljudi. Naime, nakon četvrtka i petka, kada je za 24 časa preminulo pet osoba, u subotu su život izgubile još tri osobe i to na ostrvu Viru, u Zadru i na Pagu. Na Viru je na plaži preminuo 75-godišnji državljanin BiH, u Zadru je, po dolasku u apartman, preminuo 50-godišnji Poljak, a 56-godišnjak je stradao na Pagu.

U zadarskoj Hitnoj pomoći su juče potvrdili da je broj intervencija veći za više od sto odsto nego prije vrućina i apelovali su na sve ljude, a posebno hronične bolesnike, da se bespotrebno ne izlažu suncu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE