• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS: Odluka Šmita nije u skladu sa Ustavom Srpske

Autor Nikolina Damjanić

Vlada Republike Srpske saopštila je da odluka Kristijana Šmita, kojom nameće dopunu Krivičnog zakonika Srpske, nije u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Srpske i ne može proizvoditi pravno dejstvo na njenoj teritoriji.

 Vlada RS o nametanju odluke Kristijana Šmita Izvor: Slaven Petković, mondo.ba

Ustav Republike Srpske propisuje nadležnost Narodne skupštine Srpske za donošenje zakona, čija je procedura jasno propisana i utvrđena, te samo zakoni doneseni po toj proceduri mogu se primjenjivati na teritoriji Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Iz Vlade su istakli da je stupanje na snagu zakona propisano odredbama člana 109 Ustava Republike Srpske koji propisuje da se svi zakoni objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu, odnosno Službenom glasniku, i stupaju na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja.

"Sva pitanja koja su predmet navedene odluke već su propisana Krivičnim zakonikom Republike Srpske, koji je u potpunosti usklađen sa preporukama i direktivama Evropske unije i međunarodnim konvencijama", naveli su iz Vlade.

Iako nema legitimitet, Šmit tvrdi da je "nametnuo izmjenu Krivičnog zakonika Republike Srpske kojom uvodi kaznene odredbe za podmićivanje na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava".

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE