• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Podjela žrtava ne doprinosi pomirenju

Predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić rekao je da podjela žrtava i članova njihovih porodica ne doprinosi pomirenju i stabilizaciji prilika u BiH.

 Špirić: Podjela žrtava ne doprinosi pomirenju Izvor: MONDO

"Izjave koje dijele žrtve daju snažan doprinos podjeli BiH, a ne suživotu i izgradnji povjerenja i pomirenja u BiH", rekao je Špirić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da nije čuo izjavu zamjenika američkog ambasadora u BiH Džonatana Mura da neće prisustvovati pomenu za 3 267 nastradalih srpskih civila i vojnika u Bratuncu, jer se tu obilježava stradanje vojske, nego da ju je pročitao u medijima, ističući da takva izjava ne doprinosi onome što je strateški cilj Vlade SAD, a to je da su svi jednaki pred Bogom i zakonom.

"Imam utisak da međunarodna zajednica igra na kartu latentne nestabilnosti u BiH što nije dobro ni za koga", naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, u BiH mora da bude postignut dogovor da niko ko je činio zločine neće biti zaštićen i da će biti procesuiran, te da bude vraćen pijetet žrtvama bez obzira kome pripadaju.

"Svaki dan smo različitim izjavama sve podjeljeniji umjesto da to bude obrnuto. Da je bivša Jugoslavija radila kao što se to radi danas u BiH raspala bi se za 24 časda nakon 1944. godine", rekao je Špirić i pozvao medije da sa posebnim osjećajem prate događaje kao što su godišnjice stradanja naroda u BiH.

U Bratuncu je juče održan pomen i služen parastos za 3 267 srpskih civilnih žrtava koje su ubili pripadnici Armije BiH pod komandom Nasera Orića, a Mur je juče izjavio da neće prisustvovati tom pomenu.

"Znamo za te žrtve i svaka žrtva zaslužuje pravdu i poštovanje, ali ovdje se obilježava stradanje vojske i mi ne posjećujemo takve ceremonije", rekao je Mur, koji nije komentarisao novinarsku konstataciju da je među 3 267 poginulih Srba, kojima je juče odat pomen u Bratuncu, veliki broj civila, a da se u Potočarima sahranjuju u najvećem broju poginuli bošnjački vojnici.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE