• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren očekuje odluku o potpisivanju sporazuma

Šefovi diplomatija EU bi na današnjem sastanku trebalo da daju snažan signal o evropskoj budućnosti Srbije, izjavio je Oli Ren.

 Ren očekuje odluku o potpisivanju sporazuma Izvor: MONDO

Oni će doneti odluku da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom ubrzo bude potpisan, ocenio je evropski komesar u autorskom članku u londonskom "Gardijanu".

"Srbija je blizu pune saradnje sa Haškim tribunalom što je od suštinskog značaja da se toj zemlji omogući da zatvori stranicu jednog od najmračnijih perioda u svojoj istoriji", piše Ren u članku pod naslovom "Balkan na putu ozdravljenja".

Ren je ocenio da institucionalni kapacitet Srbiji pruža potencijal da ide brže prema Evropskoj uniji. "Ona ima šansu da se približi kvalifikaciji za status kandidata možda čak i tokom ove godine", navodi evropski komesar za proširenje.

Evropska unija je spremna da prihvati građane Srbije u Evropu, ne samo kroz ugovorne odnose sa njihovom državom, već i individualno što će biti pokazano ove nedelje kada Komisija pokrene dijalog o putovanju bez viza za građane Srbije, dodaje Ren.

On takođe smatra da stanovnike Balkana ove godine čeka odlučan izbor - region bi konačno mogao ili da reši ogromne probleme potekle iz ratova devedesetih ili da se vrati nestabilnosti i ekstremima nacionalizma.

Prva mogućnost ih vodi u stabilnost, napredak i evropsku integraciju, ali mnogi komentatori smatraju da je neminovno ovo drugo.

"Ja se ne slažem sa proročanstvima propasti", ističe Ren i ukazuje da opasnost od nestabilnosti svakako postoji u času kada budući status Kosova bude na tački rešavanja.

Ren, međutim, dodaje da posledice ne moraju da budu destabilizirajuće ukoliko EU pruži odlučan i ujedinjen pravac kako bi osigurala koordinisani odgovor čega bi ministri inostranih poslova koji se danas sastaju trebalo da budu svesni.

"Nijedan međunarodni akter ni SAD niti Rusija neće biti tako direktno pogođen ishodom. Mi smo spremni da ispunimo svoju odgovornost time što ćemo podržati stabilnost i napredak u regionu", ističe evropski komesar.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE